Австрийските пенливи вина със нова пирамидална структура за качество

sparkling-wineАвстрия, която е известна със стриктните си законови норми касаещи винопроизводството, въведе нова структура с която стриктно се определя произхода на гроздето, стилът на винификация и времето за отлежаване върху утайка. Нововъведението има за цел да улесни потребителите на Австрийски пенливи вина, давайки ясна информация на етикета в една дума.

Ето и трите степени:

Класик (Klassik) – гроздето за този тип пенливи вина трябва да е от един регион. Виното трябва да е произведен по „подходящ“ метод (всеки един при който се получават естествено пенливи вина) и да отлежи върху утайка минимум девет месеца.
Резерва (Reserve) – гроздето за този тип вина идва от един окръг в дадения регион и задължително виното трябва да е направено по традиционния метод със задължително 18 месечно отлежаване върху утайка!
Грос Резерва (Grosse Reserve) – тази категория е върхът на пирамидата и, за да попадне виното в нея следва да са налице изискванията: гроздето трябва да е от конкретен район в окръга (обикновено дори и от едно лозе), задължително производственият метод трябва да е Шампаноа (традиционен) и минимум 30 месечно отлежаване върху утайка в бутилката (преди дегоржиране).

 

( 234 гледания )