Брад Пит и Анджелина Джоли ще зарадват света със “Супер Провансалски“ червени вина

розе МиравалДнес официално излиза на пазара новата реколта розе на Шато Миравал.

Миналата година розето на звездната двойка Брад Пит и Анджелина Джоли се радваше на небивал успех както по света така и у нас в България. Розето е купаж от Гренаш, Каринян, Сира и Роле. Техен партньор във винопроизводството е Фамилия Перин, чийто вина у нас се дистрибутират от Енорама. Тази година Марк Перин има идея да започне производство и на червено вино. Интересното в случая е, че подобно на вината “Super Tuscan” от Италия, Шато Миравал и Перин ще експериментират със сортове нетипични за Апелацията, като Каберне Фран например, за да създадат качествени вина със статут “Супер Прованс“. Това тяхно хрумване е подплатено от факта, че между Тоскана и Прованс има много общи неща, що се отнася до климат, тероар и влияние на средиземноморието. Друг техен коз в това начинание е, че Апелацията на места е възприела допустимите за отглеждане сортове по исторически причини, а не по геоложки изследвания. Това потвърждават и геолозите Клод и Лидия Буриньон, които са съветници на Холивудските звезди и техните партньори Перин.

Шато Миравал

Излизането извън нормите на апелацията обаче може да срещне сериозен отпор от страна на „винените терористи“ от южна Франция. Брад, Анджелина и Перин, обаче са твърдо решени да опитат възможностите за създаване на хай-енд вина от нетипични за Прованс сортове, дори и да се наложи да ползват класификация на продуктите си „Vin De France” (може би най-ниското стъпало във винопроизводството там).

miraval-2012

На нас ни остава само да чакаме резултата от това интересно начинание, а междувременно да се наслаждаваме на розе Миравал, от което са напълнени 200 хиляди бутилки от реколта 2013.

P.S. Розе Миравал е на пазара у нас и е на цена между 35-40 лева в магазинната мрежа.

( 177 гледания )