Домейн Пол Мас, Лангедок

Chateau-Paul-Mas-Clos-des-MuresКогато посетих тазгодишното изложение Салон на Виното в Интер Експо Център, София трябва да призная, че останах леко разочарован от малкият брой винопроизводители и вносители на вино. Разочарованието ми обаче бързо избледня след като спрях за дегустация на щанада на Хами Интернешънъл – вносител на качествени френски вина от южната част на Франция, където несъмнено има много добри попадения като цена и качество в сравнение с по-именитите региони на държавата. Най-голямо впечатление обаче, ми направиха вината на Пол Мас и особено Вионието Пол Мас. Ето и кратка презентация за винарната:

През далечната 1892г. в сърцето на слънчев Лангедок, Южна Франция, е създадена семейна изба. Наследникът на 35-те ха лозя от избата – Жан-Клод Мас – официално я представя под името Domaines Paul Mas през 1997г. За по-малко от две десетилетия малката семейна изба се превръща в една от най-внушителните по територия в Южна Франция и налага тенденциите на винопроизводство в региона. Жан-Клод Мас е четвърто поколение винопроизводител и изглежда отлично знае какво да предложи на очите, душата и особено на небцето. Благодарение на добрия бизнес нюх на своя създател, днес Domaines Paul Mas притежава 320ха собствени лозя, към които могат да се причислят още 800ха лозови масиви под аренда. Избата работи с над 30 сорта грозде, а вината й се изнасят в 45 страни на 5 континента, сред които България. Любителите на виното имат причини да посетят имението на Paul Mas в Лангедок и да дегустират неговите вина. Те са изключително разнообразни и с проверено качество – от свежото бяло вино (Chateau Paul Mas „Vignes de Crès Ricards“), през ароматното розе (Paul Mas „Valmont Rose”) до плътното и меко червено (La Syrah Viognier Nicole Vineyard – RESERVE). Опитните дегустатори отдавна са оценили вината на Paul Mas като нежни и изтънчени, отлично балансирани и преди всичко пивки. Това е причнината продуктите на производителя от Южна Франция да бъдат отличени с над 300 медала само за изминалите 5 години.

Paul-Mas-Rose-de-Syrah-2010Последният заслужен приз в колекцията на Paul Mas е „ИЗБА НА ГОДИНАТА ЗА 2013г.”, отсъден на престижното международно състезание SOMMELIER CHALLENGE. Едно от емблематичните вина в селекцията на избата е Château Paul Mas „Clos Des Mures”. То е комбинация от Сира, Гренаш и Мурведър, отлежало в бъчви в продължение на 10 месеца. Червено и гъсто, с комплекс от касис, теменужка и къпини, преминаващ към какао и подправки. Разбира се, такова вино няма как да бъде открито в супермаркетa, но може да бъде поръчано на www.frenchwine.bg

Въпреки че е постигнал световна слава, Жан-Клод Мас държи на своите провинциални корени. За него съчетанието от традиция и иновации във винопроизводството е ключ към успеха и върви ръка за ръка с философията му за така жадувания в наши дни „провинциален лукс” (luxe rural). Или както той сам споделя: „Изкуството да претвориш духа на френската провинция в бутилка луксозно вино”. Един напълно достъпен лукс, който непременно трябва да опитате, защото вината на Domaines Paul Mas са създадени преди всичко за наслада.

( 363 гледания )