Големите клечки на Чилийското винопроизводство превземат пазара със пенливи вина

Чили-ВиноЕразурис, Коно Сур, Конча и Торо и Монтес излизат на пазара запълвайки празнината в ценовата категория между Кава и Шампанско. Конча и Торо направиха „Subercaseaux“- бленд от Пино Ноар и Шардоне. Пенливото вино е от Лимари и е направено от главния технолог Марсело Папа. Коно Сур от своя страна направиха пенливо Шардоне от западната част на Казабланка. Тяхното Шардоне 20 Barrels е от същите масиви.

„Качественото грозде е предпоставка да направиш добро пенливо вино. Всъщност невъзможно е да направиш такова без качествен материал, а гроздето от Казабланка е точно такова. Студените нощи нощи в областта правят зреенето много бавно и това е голям плюс“, казва Хуртадо. Неговите вина Blanc-de-Blanc сега отлежават и през 2015 ще се появят на пазара на цена около 35-40 лева.

Пенливото вино на Аурелио Монтес е купажирано от Шардоне и Пино Ноар, но гроздето е от крайбрежния регион Запалар, намиращ се на 7 километра от Пасифика в долината Аконкагуа. Виното все още няма име и отлежава вече година със седиментите или “on the lees” и ще бъде пуснато на пазара за Коледа отново на цена 30-40 лева.

От винарната възнамеряват да оставят 1000 от 18-те хиляди бутилки дебютно пенливо вино, да отлежат още 4 години и според Монтес „от това ще излезе нещо много специално“. „В момента пенливите вина са залели света, а и той е пощурял по тях и е време вече Чили да каже своята дума по въпроса. 2013 година беше доста добра година за Чилийското пенливо вино, тъй като годината бе по-хладна от обикновено, гроздоберът бе на по-късен етап и основата на пенливите вина вече показва доста добри резултати!“ – допълва Монтес.Чили-Вино

Главният технолог на Еразурис, Франсиско Баетиг залага на сортовете Пино Ноар и Шардоне от бреговата ивица на Аконкагуа заради високата минералност на почвите в региона и благоприятните шистови почви биха дали много на пенливото вино. Баетинг открито признава, обаче, че да правиш пенливо вино е и доста голям риск и е категоричен, че не достигне ли желаното качество продуктът му няма да се появи на пазара. Според него проблем е, че като правиш пенливо вино за пръв път, нямаш заделен качествен ресурс от който може да добавиш в крайния бленд и който да промени всичко, придавайки на виното желаната многослойност и палитра от аромати.

Първо на пазара обаче ще излезе „супер-премиум“пенливо вино „Фервор“ на Каса Силва. В Обединеното кралство цената му в момента е около 25 паунда. Фервор е бленд от Шардоне и Пино Ноар от крайбрежните региони Лолол и Паредония, Долината Колчагуа и е отлежало със седиментите две години.

През последните пет години, Чилийското пенливо вино има 175% ръст на износ и 195% ръст откъм качество.

( 124 гледания )