Италианските тайни служби прибягват до услугите на енолог

ПросекоИталианските власти се принудиха да наемат специалист енолог, за да преборят нарастващите проблеми с продажбата и разпространението на Просеко „менте“ в региона на Венето. Новият италиански „Просеко“ Джеймс Бонд е Андреа Батистела. Енологът бе помолен от Министерството на Земеделието на Италия да провери заведенията в региона и да докладва случаите на измама с прословутото пенливо вино. Просеко в Италия може да се сервира единствено от бутилка, а напоследък в много заведения има сигнали за наливане на виното в гарафа или от постмиксер. По този начин недобросъвестни производители съвместно със собственици на заведения печелят от нискокачествено вино към което добавят СО2 и което няма нищо общо с Просеко DOC (DOC- Контролирано Наименование за Произход). Според производителите в Тревизо около 30% в момента от пазара на Просеко е превзет от ментетата. Този акт е сериозен удар уронващ авторитета на виното, особено пред туристите които нерядко не са запознати с типичните за Просеко лек и свеж вкус, фината газировка и преобладаващите плодово-цветисти аромати.

Според браншовите специалисти проблемът с фалшивото вино идва от от промените направени в регулаторните закони за Просеко през 2009. Тогава официално бе премахната IGT (Indicazione Geografica Tipica) категорията и производителите от DOC класификацията бяха принудени да намалят добива от 250 хектолитра за хектар до 180 хл/х. Много от производителите не успели да се справят с по-стриктните нови правила, но и не желаещи да намалят печалбите си внасят грозде или готово вино от район извън класификацията, което продават като „менте“ Просеко.

Властите в Италия са решили да няма компромис с любимото питие и отговорността за злоупотребите е прехвърлена към собствениците на заведения като глобите за продажба на фалшиво пенливо вино са около 20 000 евро.

Енологът Батистела гарантира безпристрастност, както и трезва преценка за нещата и обяснява механизма на преценка дали виното е фалшиво или не така:

„Не си мислете, че по цял ден пия вино по баровете, ако беше така след третата проба да съм вече КО. Просто поръчвам Просеко и ако барманът отиде до постмиксера или ми донесат гарафа съставям акт за нарушение, тъй като Просеко се сервира единствено в бутилка отворена и сервирана пред клиента.“

Просеко енолог

( 225 гледания )