Калифорния с четири нови AVA региона

ava regionsКалифорнийските власти одобриха и съобщиха за четирите нови AVA региона.

След близо едномесечно забавяне Калифорния официално определи четири нови вино-производствени региона и малки промени в рамките на съществуващ пети регион. По план новите промени трябваше да са факт на 2-ри октомври, но заради проблемите в Американската държавна администрация имаше леко забавяне.

Новите региони са: Балард Каньон (Ballard Canyon), Муун Маунтин Дистрикт Сонома Валей (Moon Mountain District Sonoma Valley), Биг Валей Лейк Каунти (Big Valley-Lake County) и Келси Бенч- Лейк Каунти (Kelsey Bench-Lake County). Промени бяха направени по рамките на Ред Хилс Лейк Каунти (Red Hills Lake County AVA). Три от промените са в съществуващият Клиър Лейк регион, който от своя страна е част от по-големият Норт Кост AVA.

Биг Валей Лейк Каунти (Big Valley-Lake County) се намира на южния бряг на Клиър Лейк и покрива територия от 11 хиляди акра и по настояще има по-малко от 10 винарни и 43 лозови масива (отглеждани за професионално винифициране). Надморското равнище на този регион е 415 метра а терена е сравнително равен. Името Биг Валей идва от индианското племе Помо и се използва на карти и почвени изследвания от началото на 19-ти век.

Lake-County-Wine

Южно от Биг Валей се намира Келси Бенч-Лейк Канути. Територията му е 9 100 акра и на нея оперира само една винарна и 27 лозови масива за професионално отглеждане на грозде. Надморското равнище е 560 метра.

Балард Каньон е най-новата AVA за Санта Барбара Каунти и се намира в Санта Инез и Сентрал Коуст вино-производствени райони. Територията му е 7 800 акра 565 от които са за професионално отглеждане на грозде. За момента там има 10 винопроизводители и сортът Сира е най-експлоатиран от тях.

Между Сонома Валей и Норт Коуст се намира и четвъртият нов AVA регион – Муун Маунтин Дистрикт Сонома. Новата апелация се простира на 17 663 акра 1500 от които са със лозя за професионална винификация. 11 вино-производители и 40 лозови масива са същинските производители. Името Муун Маунтин идва от едноименният връх на планината Майкама.

Официално AVA класификацията включва и пояснението „Дистрикт“ (окръг), за да се разграничи от деветте други еднакви имена Муун Маунтин в САЩ.

( 107 гледания )