Канада въведе нов закон за леденото вино

Замръзнали чепки грозде за ледено вино

Канада затегна мерките за контрол на производството на ледено вино с което държавата може да се похвали като доста популярна в световен мащаб. Специфичното производство на ледено вино предполага по-студени климатични условия и напоследък производителите на качествено ледено вино са подали множество сигнали за некоректно използване на името „icewine“ от страна на недобронамерени предприемачи.
Отговорът на Канадското законодателство не закъсня и новият закон, който гласи, че всяко вино носещо наименованието „ледено“ трябва да е направено от грозде замръзнало на лозата, бе приет единодушно.
Някои от производителите „менте“ добавят изкуствени подсладители които наподобяват специфичният вкус на „icewine“, други използват метода на криоекстракция(замразяване на гроздето).
Председателят на Канадската Асоциация на Производителите на Вино и Грозде, Дан Пажковски съобщи пред Ройтерс, че дори някои производители на сайдер в Канада си позволяват неправомерно да ползват името „леден“ ябълков сайдер.“Някои наистина произвеждат добро вино, но ако не е направено по определните стандарти, то виното не може да носи наименованието „Icewine“добави още г-н Пажковски.
Канада е един от основните производители на ледено вино в света, благодарение на студените си климатични особености. През 2012 са били произведени около 410 хиляди литра ледено вино, откоито 223 хил. са били за износ.
До този момент единствено в Онтарио е имаше строги правила за производство на ледено вино, но вече законът важи за цяла Канада.
Високата пазарна цена на този тип вино се дължи на високата себестойност на производството му, тъй като замръзналите плодове отделят много по-малко количество гроздов сок в който има концентрация на гроздовите захари. Обикновено гроздето се оставя да замръзне на лозите на около-8-10 С градуса за дълъг период и след това се обира, обикновено в малките часове на нощта.
„Това е нашето течно злато!“-продължава Пажковски.“В Китай виното ни успя да завоюва стабилни позиции и ние няма да позволим да се срине имиджа на „леденото вино“ от недобросъвестни производители. Много е трудно да се контролира алчността на хората, за съжаление когато правихме проучвания по случая се натъкнахме на „ментета“ дори и в някои супер класни ресторанти и пет-звездни хотели.“
(по материали от Ройтерс)

( 131 гледания )