Корк с „пръстови отпечатъци“

IDCORKСлед като виното отвори вратите на пазара в Азия, случаите на измама с фалшификати на реномирани производители показаха невероятен ръст. В борбата с фалшификатите се използват всички познати методи за защита на продуктите, но хрумването на един италиански производител дава големи надежди за успехи в жестоката битка. Брентапак създаде „IDCORK” система за защита. По този начин всяка коркова тапа се маркира с код, носещ информация за произход на виното, кога е затапено, бранд, регион, реколта, сортов състав и т.н. След това тапата се снима от всички страни и информацията се запазва в база данни на производителя, заедно с тази къде и кога е бил направен самият корк, който със своите пукнатини и неравности е строго индивидуален и уникален, точно както пръстовите отпечатъци на човека. Това свежда шансовете за фалшификация до нула. След отваряне на бутилката тапата просто трябва да бъде снимана и посредством приложение за смартфон веднага може да се разбере за нейната автентичност. След това въвеждате кода от тапата в приложението и получавате цялата Ви необходима информация за виното, включая снимки на бутилката, дегустационни характеристики и технически показатели.

Според изобретателите на приложението и на системата „IDCORK” е невъзможно да се фалшифицира корка, тъй като след изваждането му винаги остават следи за намеса и това ще бъде засечено при сверяване със снимката на тапата от базата данни. Въпреки това при съмнения за произхода на виното, компанията предлага и безплатни тестове на продукта и проверка на корка в лабораториите си в италианския град Бреганце.

Тази защита обаче би оскъпила виното с около 10%, но имайки предвид, че ще се прилага само за най-висок клас вина…не мисля, че това би повлияло на избора на потребителите. В близко бъдеще компанията Брентапак смята да оборудва тапите и с GPS тракер . Според тях това би дало ценна информация за пазара на вина като цяло.

( 90 гледания )