Кратък пътеводител за комбиниране на най-популярните винени сортове у нас с храна

комбиниране на винени сортове с хранаСортове и комбинация с храна

Тук ще посочим някои основни винени сортове на нашия пазар и подходящите храни за комбинация със тях. Естествено в зависимост от стила на винификация и от района където е правено виното вкусовете могат да варират до много голяма степен, но следващите редове са като кратък пътеводител и обикновено отговарят на вкусовите очаквания напо-голямата част от любителите на вино:

Бели сортове

Траминер – Гъска, патешки или пилешки пастет, пушена риба, пикантни ястия от азиатската кухня

Шардоне – Сорт с много различни стилове на винификация, това предполага и по-широкоспектърно комбиниране с храни. За предпочитане са риба и морски деликатеси, бели меса от пиле пуйка. Отлежалите в дъб шардонета търпят и по-тежки сосове на сирнена основа както и комбинация със свинско. Подходящо е и за вегетариански храни. Избягвайте комбинирането му със ястия с доматени сосове.

Вионие – комбинирайте с краб, омар, кралски скариди особено ако са със сметанови сосове.  Пилешко с ароматни подправки, леки къри ястия, задушени или печени зеленчуци.

Мускат – бели меса с ароматни сосове, печена риба с билкова коричка, азиатски специалитети (но не много пикантни), ароматни сирена.

Совиньон Блан – Свеж и ароматен сорт който за предпочитане комбинирайте с морски деликатеси като раци, стриди, миди, скариди. Салати, бели меса както и козе сирене.

Ризлинг – Любимият сорт на сомелиера! Съчетава се добре с повечето храни, но най добре е като акомпанимент на по-ароматни такива. Пилешко, морски дарове, шунка и салати също са подходящи.

Пино Гри – Добър аперитив. Сорт в средния спектър както в ароматно така и във вкусово отношение. Риби с деликатен вкус, морски дарове, пиле и шунка са добър избор. Също така със почти всякакви пасти с леки сосове, а защо не и с телешко.

Пенливи вина – класически аперитив. Изключително добре се връзва с хайвер, раци, стриди и т. н.

Червени сортове

Пино Ноар – подходящ за риби със силен вкус като риба тон и сьомга. По-леки меса – патица, пуйка, шунка и телешко. Кореноплодни зеленчуци и гъби също са добра компания.

Санджовезе – червени меса – телешки стек, ростбиф, агнешко печено и яхнии.

Мерло – Риба тон и сьомга, телешко, патица. Гъбени винени сосове и по-леки сирена.

Каберне Совиньон – говеждо, дивеч, печени меса, стекове, яхнии със винени сосове и гъби.

Темпранийо – Пиле в доматен сос, агнешка яхния, телешки котлет, спаначени ястия и пъдпъдъци.

Малбек – телешки стек, патици, пилешки бутчета, агнешко, говеждо, щраусово. Ястия с кимион и подправки.

Мавруд – агнешко с подправки, наденици, суджуци.

Сира – всякакви печени меса, скара, ястия с много чер пипер и ароматни подправки, ловджийски наденички и дивеч.

комбиниране на винени сортове с храна

( 778 гледания )