Най-скъпата бутилка вино в света

На международното летище в Дубай се появи за продажба бутилка Шато Марго 2009. Цената на виното е 122 хиляди долара и това я прави най-скъпата бутилка вино в света. Въпреки, че бутилката е Балтазар (12 литрова), все пак цената е доста внушителна.

Шато Марго 2009

В магазина за изтънчени вина от веригата Le Clos разполагат с три от общо шестте бутилки произведени от тази реколта. Шато Марго за първи път пуска в продажба този размер на бутилка, като по този начин отдават почит на една от най-добрите реколти за всички времена на Шато Марго, съобщават от избата. Бутилките са поставени в дъбов сандък с дизайн на френската агенция Partisan Du Sens. Към нея също така има и стойка за изправена позиция, която е направена по подобие на стойките на барелите от катакомбите на шатото. Щастливецът закупил бутилката, също така ще получи самолетен билет за първа класа до Франция, където ще бъде лично разходен из масивите и имотите на Шато Марго, след което ще има честта да вечеря в самото шато с главният технолог и мениджър на винарната-Пол Понталие.

„В близо 400 годишната история на Шато Марго реколта 2009 е една от най-значимите за нас, ето защо решихме да направим шест Балтазара и да предоставим шанс на 3 от тях да бъдат купени с партньорството на Le Clos!“ – добавя Пол Понталие.

От веригата магазини пък от своя страна също бе изказана признателност за доверието и честта, която им е оказана от Шато Марго-свидетелство за лидерските позиции на Le Clos на световната търговска сцена за изтънчени и редки вина.

През 2010 Le Clos счупи рекорда за най-скъпо продадени вина от една сделка в магазин на летище. Клиентът е закупил 8 бутилки Бордо за малко под 77 хиляди долара. Сред бутилките е имало Шато Петрус 1947-а и 1961-ва и Магнум Петрус 1959-та.

( 665 гледания )