Нова атака на винените терористи

CRAVВ малките часове на нощта на 17-ти юли главният офис на Социалистическата партия в Каркасона, Лангедок – Южна Франция бе взривен. Съдейки по спрей-таговете по стените на офиса, отговорни за това деяние са CAV (CRAV-Regional Committee for Viticultural Action). CAV са ултра крайни винени производители-националисти от региона на Лангедок и Росийон, които ревностно бранят родната си продукция и не приемат „размиването“ на пазара с вносни вина. Групировката има много терористични прояви от рода на взривени бакалии, винарни неспазващи френските норми са етикиране на бутилките, офиси на Министерството на земеделието, отвличания на танкери с вино от „новия свят“ и т.н. Така наречените „винени терористи“ стават по-активни след създаването на Европейската Общност и налагането на новите Европейски норми за винопроизводство.

Според вестник Sud-Ouest, взривът в Каркасона е потрошил и стъклата на близкото училище. Самоделната бомба е била от газова бутилка и допълнителен взрив. Броени часове преди взривяването и в офиса на партията се е състояло събрание на партията, но поради късния час на взрива няма пострадали. Лидерът на местните социалисти, Ерик Андрю коментира деянието, като „вандалщина и необосновано и неоправдано“.

По това време на годината в града се провежда и Фестивал на Града, което от своя страна предполага и оживени улици по всяко време на денонощието.

От местната полиция коментират: „Истинско чудо е, че няма пострадали. Градът е пълен с туристи. Въпреки надписите по стените с инициалите на CAV. От организацията все още не са поели отговорността за деянието и разследването продължава.“

След активизирането на групировката CAV през 60-те години на миналия век, основен спонсор и снабдител на терористите е генерал Кадафи. Последно CAV са били активни през 2008. Тогава бившият президент на Франция, Саркози получава видео-касета със заплахи от организацията, в случай че исканията им не бъдат изпълнени.

France - Wine Terrorists

( 70 гледания )