Нова технология за стабилизация на вино без сулфитиране

Pressure Change TechnologyДрезденска компания за плодови сокове предостави нова технология за стабилизиране на вино на осем изби, част от Европейско финансиран проект, които ще тестват иновацията във винопроизводството. Целта е да се избегне използването на Серен диоксид, който в момента присъства при производството на почти всички вина по света. Серният диоксид удължава живота на виното, тъй като действа като антиоксидант за течността и също така убива всички нежелани микроби и пр. след приключване на ферментацията. Проблемът при употребата му е, че когато взаимодейства с молекулите на водата се образуват сулфити, които макар и много рядко предизвикват алергични реакции при някои хора. Европа отдавна налага ограничения за нивата на и задължава производителите да упоменават на етикета съдържанието на сулфити (въпреки, че при сушените плодове например нивата на SO2 са в пъти по-високи от тези на виното). Новата технология се нарича “студена пастьоризация“ или PCT (Pressure Change Technology) и действа на следния принцип.

След ферментацията в готовото вино се вкарва инертен газ (Азот или Аргон) под високо налягане и ниска температура. В такава среда газът дифузира в микробните клетки и при внезапна промяна в налягането и температурата се разширява и разрушава нежеланите микроорганизми. След това газът се изпарва от течността по естествен начин.

Засега тестовете показват добри резултати и е възможно технологията да бъде въведена в много кратки срокове в практиката.

вино без сулфитиране

( 2 089 гледания )