Обилните валежи в Европа забавят развитието на лозите с „около три седмици“

валежи ЕвропаОбилните валежи които се изсипаха във Франция и по-голямата част от Европа през последните няколко седмици, са подтиснали растежа на лозите и застрашават цъфтежа в ключов момент от развитието им. В Кот д’Ор, Бургундия са паднали почти 400 мл/м2 дъжд от 27-ми април досега, което е повече от два пъти от нормалното за региона. Производителите казват, че не виждат шанс гроздобера да започне преди октомври, т.е. с около три седмици по-късно.
Собственикът на Domaine Marquis d’Angerville Clos des Ducs, Гийом д’ Ангервил сподели притесненията си със Декантер: „През последните 30 дена сме видели слънцето не по-вече от пет пъти, това не е нормално за Волне!“. Той не е единственият недоволен собственик на лозя в региона. Фред Барние от Бон (производствен директор на Louis Jadot) също е притеснен: „Това вече стана типично..два часа слънце и след това отново облаци и дъжд. Валежите са по-вече от два пъти от нормалното от януари насам, но което ме притеснява най-много е липсата на слънце.“
Някои собственици на масиви започнаха да пръскат превантивно против мана и други болести по лозите, въпреки че ниските температури по принцип подтискат развитието на болестите, но едно внезапно затопляне би довело до неизбежна зараза.
В останалите винени региони на Франция лозарите също страдат от лошото време. В Бордо подновяването на някои лозови масиви е възпрепятствано. Много от процедурите изостават от графика, и докато в Шампан лозарите се притесняват от измръзвания, в Лоара се оплакват от бурно развитие на плевелите.
Италия също е изправена пред подобен проблем. Студената пролет в Тоскана също е забавила растежа на лозите с около две седмици.
Засега прогнозите за добра реколта не са обещаващи, но неведнъж се е случвало така, че именно в такива години са се правили най-невероятните вина. Това е част от магията на виното, тръпнем в очакване на най-доброто.

валежи Европа

( 96 гледания )