Полезно

 

Температура за сервиране на виното


Един от най-пренебрегваните фактори за правилна консумация на вино е температурата за сервиране. Виното сервирано при неподходяща температура просто няма шанс да покаже цялата си прелест и да разкрие пред Вас потенциала си. Именно за това нерядко можем да чуем: “Е, дадох толкова пари за това вино…и нищо!”.

Виж още…

 

Потенциал за стареене


Потенциал за стареене

 

Спектър на ароматите


По-голямата част от хората биха казали, че всички тези аромати които дегустаторите откриват във виното са ала-бала. Това е така защото ние хората възприемаме света най-вече със зрението си, другите ни сетива отстъпват пред него. Ще Ви дам пример със следното: като дете Вие сте различавали няколкото основни цвята или жълт, бял , чер, червен зелен син и т.н. С напредване на възрастта обаче, вече имате по голяма цветочувствителност и започвате да капризничите, като искате да имате кола в цвят бордо или банята ви да е аквамарин, радвате се на охра оцветените есенни листа и т.н.

Виж още…

 

Речник на винарите


Алкохолна ферментация: превръщането на захарта в алкохол и въглероден двуокис с помощта на дрожди. Голяма част от облика на виното се създава по време на този процес.

Антоциани: Оцветени форми на танините от ципите на червеното грозде. Антоцианите са отговорни за цвета на всички червени вина.

Барик: barrique. 225 литрова дъбова бъчва, използвана в Бордо. Днес такива бъчви се използват в целия винарски свят.

Виж още…

( 123 гледания )