Празник на реколтата на Алира, Румъния

АлираВ петък 27.09.2013 в покрайнините на Алиман, Констанца за пета поредна година се чества началото на беритбата на реколтата от грозде. В масивите на Алира (сестрата на нашата Енира) се събраха ресторантьори, журналисти, сомелиери и ценители на хубавото вино. От винарната се бяха погрижили за доброто настроение на гостите, като по традиция с местни фолклорни изпълнения и ритуално мачкане на грозде от краката на млади момичета (не гарантираха да са девици). Марк Дворкин и генералния директор на Алира, Генади Бобейка представиха новите произведения на Алира, а именно розе Алира 2012 (винарната прави розе за първи път). Розето е от сортовете Каберне Совиньон и Фатеска Негра и е направено по технологията sur lie. Цветът е малко по-тъмен от розето на Енира, но имайки предвид участието на Фатеска Негра в купажа това е напълно нормално. Във вкуса преобладават черешови тонове и едва доловими ягодови нотки, предвид по-малкия процент Каберне Совиньон. Определено розето си струва и е доста добро начало за винарната в тази насока. Това което плени посетителите обаче бе другото ново вино на винарната – Фатеска Негра 2011. Самият Марк Дворкин призна, че стъпвайки в Румъния, мечтата му е била направата на вино от Фатеска…е получило се е невероятно добре. Цветът на виното е тъмен с рубинови оттенъци. В аромата преобладава сушената синя слива, шоколад и леки тютюневи нюанси. Същото впечатление остава и във вкуса, но добре подплатено с фина пикантност и сочна среда, послевкусът е с добра дължина. Специално за това вино от кетъринг компанията (която тази година бе поне 5 нива над предишните) бяха приготвили бавно задушено агнешко с подправки, трябва да призная, че виното и храната се допълваха прекрасно.

Още в самото начало на събитието Марк обеща много изненади, но също така спомена, че не желае да сподели всички тайни на винарната. Все пак с напредване на времето той не се сдържа и представи и две вина от серията на Алира Grand Vin – Каберне Совиньон Grand Vin 2010 и Фатеска Негра Grand Vin 2011. И двете вина са с доста добър потенциал за отлежаване и доразвиване в бутилка, въпреки, че Кабернето е добро и за незабавна консумация (по принцип обикновеното им Каберне Совиньон Алира 2010 не е нищо особено, бих казал, че е доста под нивото на Енира).

Празника на реколтата на Алира за пореден път доказа, че винарната е една от най-добрите на Балканите, а вината им стават все по-добри. Наздраве!

( 85 гледания )