Прибирането на реколта 2013 в Дуро закъснява

реколта Дуро 2013Прибирането на реколта 2013 в областта Дуро, Португалия закъснява със 7 до 10 дена. Това се дължи на студената пролет, която забави развитието на лозите, но за сметка на това добивът обещава да е по-богат от миналата година.

Пред агенция Луса, Раул Соларес от Реал Компания Веля (RCV) съобщи, че дъждовете могат да забавят прибирането на реколтата още по-вече. Агроинженерът Соларес изрази надеждите си, че прибирането на бялото грозде в края на тази седмица, а червеното грозде от по-горещите зони на Горно Корго (Upper Corgo) към средата на другата.

Обикновено, гроздоберът започват хората от винарната Ервамойра (част от Рамош Пинто), намираща се в горната част на Дуро – най-горещата част на региона. От винарната съобщиха за забавяне в развитието на белите гроздове с две седмици, а при червените следващата седмица гроздоберът би трябвало да е започнал.

Като цяло мненията на местните специалисти относно реколта 2013 съвпадат напълно. Това потвърждава и Едуардо Ферейра от винарна Quinta da Sequeira (Vila Nova de Foz Côa) и Quinta Vale da Aldeia (Meda). Той също така изрази и опасенията си за евентуални забавяния заради валежи. Двете винарни са известни с производството на пенливи вина.

Според прогнозите продукцията тази година ще е малко по-богата от миналата. От всичките 235 хиляди бъчви предвидени тази година 100 хиляди ще бъдат направени като порт. За сравнение миналата година бяха 96 хиляди.

реколта Дуро 2013

( 95 гледания )