Промените в климата на планетата създават нови винени дестинации

В наши дни световната карта на винопроизводителите се обогатява със всяка изминала година. На пазара се появиха вина от такива дестинации, които меко казано по никакъв начин не предполагат отглеждане на лози за професионално винопроизводство. Ето няколко идеи за дестинации за вманиачените винени туристи, които може би никога не биха им хрумнали.

Дания

Denmark

Да говорим за Датско вино звучи малко шеговито, имайки предвид студените зими, кратките слънчеви моменти, незабележимите летни месеци и преобладаващите валежи. Това не е типичната характеристика на лозаро-винарски регион. Колкото и невероятно да звучи това обаче, глобалните промени в климата и създаването на нови хибридни видове грозде дават поле за изява на датските винопроизводители. Повече от десетилетие вече съществуват лозя от Копенхаген, та чак до островите в Балтийско море. Сортовете отглеждани там са Рондо, Кастел, Регент, Леон Мийо, Соларис, както и по-познатите Совиньон Блан, Силванер и Ризлинг. Като цяло Датските винарни Анис Вингард, Домейн Аалсгаард, Фредериксборг Вин разчитат на издръжливите на плесени сортове, но все по-голяма популярност добиват червените такива, което е и показател за предпочитанията на Датския консуматор.

Друга невероятно звучаща винена държава е островът Реюниън. Малкият френски остров се намира в Индийския океан източно от Мадагаскар. Надморската височина където се намират лозите е 1200 метра в гористите планини около град Килаос. Местният кооператив Чай де Килаос е основан през 1990 –та година и вината произвеждани от него се считат за „единственитер Френски вина от Южното полукълбо“. Сортовете са : Малбек, Пино Ноар, Гаме, Шенин Блан и Вердельо.

( 138 гледания )