Австралия

 

Австралия - Винарски региониСред страните от „новия свят“ Австралия винаги е била гарант за качествено, лесноразбираемо, вкусно и сравнително евтино вино. Също така, благодарение на авантюристичния дух на австралийските винопроизводители, страната довежда до много промени, които касаят техниките на винопроизводството, стиловете, та дори и философията в световен мащаб. Въпреки, че процентно погледнато Австралия има малко над 2% от световното производство, през 2001 година тя измества Франция от топ три износителите за Обединеното Кралство(един от най-големите консуматори).

 

География и климат
Северната част на континента е тропически рай, подходящ за пътешествия и приключенски изживявания, но не и за винопроизводство. Ето защо производствените райони са концентирани в по-хладните райони на югоизток, далечния югозапад и Тасмания. Валежите в Австралия са най-ниски( изключая Антарктида) от всичките останали континенти. Всичко това в комбинация с високите температури и изпарения, води до много ограничени количества надземни води и почти изцяло сезонни водни потоци. Много малко от австралийските лозови насаждения не се поливат изкуствено. Австралия е страна в която преобладават ниските плата и пустините, а плодородните земи са предимно в югоизточния край на континента. Някои райони, като Яра Валей или Аделаида Хилс могат да се определят като „райони с хладен климат“, но това е погледнато на фона на останалата част от континента и е доста относително понятие.
Заради жегата и сушата в Австралиявинопроизводителите там са доста изобретателни. Напоителните системи и язовирите са често срещана гледка около лозовите насаждения. Някои дори се шегуват, че австралийците отглеждат вода, а не грозде. Отново, заради жегата, се използват хладилни камери и ферментатори с контрол на температурата, експериментира се със специални дрожди, техники предпазващи материала от оксидация и т.н. Като цяло погледнато Австралийската винена индустрия разчита до голяма степен на технологиите.

Сортове грозде
В Австралия виреят почти всички винени сортове. Въпреки, че континента е известен най-вече със Шардоне, Каберне Совиньон, Шираз, Ризлинг и Семийон, там също така се правят изключителни вина от Мерло, Гренаш, Пино Ноар, Небиоло, Санджовезе и Барбера. Само за сравнение ще спомена, че докато в Бургундия производителите отглеждат 1 или 2 сорта грозде, в Бордо максимално 5 или 6, Браун Брадърс във Виктория се грижат за 45 различни сорта.

Региони
Търсенето на Австралийски вина в световен мащаб поставя местните производители в ситуация на постоянна“бойна готовност“. Какво имам предвид, тъй като напоследък тенденциите по света са обвързване на продукта с „тероара“, за да са актуални местните производители(имайки предвид и ограничението в районите годни за винопроизводство), те постоянно търсят сортове от специфични микрорайони на Австралия и произвеждат качествени вина, които носят името на определения микрорайон. Например Пенфолдс използват плодове от Аделаида Хилс, Бароса, Клеър, Кунауара и т.н. Това е една от основните разлики с Франция например( визирам стар свят като цяло), доката френските производители се ограничават във винифицирането на типичните, допустими за даден регион сортове, то австралийските им колеги винифицират най-доброто което намерят и откъдето го намерят без ограничение в сортово или регионално отношение.
Западна Австралия
Най-старият регион в Австралия е Суоун Валей и логично е известен с подсилените си вина. Местността е гореща и суха и насажденията там са почти изцяло подменени с млади лози. Най-значимият производител са Хютън Истейт(Hougton Estate).
Маргарет Ривър е друга област в Западна Австралия. Тя е значително по-хладна област от Суоун Валей и нейното развитие като винарски регион започва през 60-те години на миналия век. Тук се произвеждат предимно сортови вина от Каберне Совиньон, Шираз, Шардоне и Зинфандел. Водещ производител там са Кейп Ментел(Cape Mentelle), които ако не знаете са дъщерна фирма на Клауди Бей(Cloudy Bay) от Нова Зеландия. Ако търсите нещо в по-високия клас обаче, то Люин Истейт (Leeuwin Estate) със тяхната „Арт Серия“(Art Series) Шардоне е точно като за Вас. Виното наистина е скъпо, но се е превърнало в символ на лукса от Австралия.

Южна Австралия
Тук се произвежда около половината от всичкото Австралийско вино. Регионът е горещ и сух като цяло, но има обособени някои по-хладни микрорайони произвеждащи елегантни вина от Ризлинг, както и други ароматни бели вина. Долините Клер и Идън( Clare Valley, Eden Valley) на север от Аделаида са популярни с производството на Шираз и Ризлинг. Сред топ-производителите се нареждат Гросет(Grosset), Петалума(Petaluma), Джим Бари(Jim Barry), Маунт Хоръкс(Mount Horrocks), Пюси Вейл(Pewsey Vale).Бароса е центърът на Австралийското винопроизводство и именно там действат компании като Пенфолдс, Орландо и Ялумба. Въпреки, че винификацията на вината става в Бароса, гроздето за виното идва от цяла Южна Австралия. В Бароса най-добри показатели(като плод) дава сорта Шираз, а от друга страна производители които умеят да го винифицират са Сейнт Халет, Грант Бърдж, Чарлз Мелтън, Хенсшке, Питър Леман.
Сравнително нов район в Южна Австралия е Аделаида Хилс. Климатът тук е прохладен и привлича вниманието на любителите на Шардонето.Друг сравнително нов регион, където отново доминират белите вина е Падауей(Padthaway). Производители като Хардис и Линдеманс произвеждат белите си бижута точно тук.
Любителите на червени вина със сигурност са чували/пили вина от Кунауара(Coonawarra). Тук най-добре се чувства Каберне Совиньонът. Също така в Кунауара се намира Тера Роса(червената земя) – микрорайон който може би е един от най-обсъжданите парцели, когато става въпрос за тероар. Въпрос на престиж е да притежаваш масиви в тази малка ивица земя. Определянето на точните граници на Тера Роса предизвиква голям фурор във винените среди, тъй като борбата на производителите да попаднат в официалните предели на специфичния масив е жестока. През 2001 се налага Австралийските магистрати да определят със закон кой е вън и кой е вътре, а именно: Холик, Пенли, Катнук, Леконфийлд, Милдара, Римил, Уинс са винарните които имат права да винифицират плодовете на Тера Роса.

Виктория
В миналото Виктория е била известен район с производството на вина тип: порт, мадейра и шери. В наши дни десертните вина от Мускат от Ръдърглен и Милава са сред най-забележителните вина на Австралия. Топ-производители в региона са Чеймбърс, Мик Морис, Кембълс и т.н. Освен специални вина във Виктория се правят и червени вина с живо плодово присъствие от сортовете Шираз и Каберне Совиньон. В някои по-хладни микрорайони като Яра Вали, Гийлонг и п-в Морнигтън има насаждения от Пино Ноар, чийито вина са със завидно качество. Винарни като Маунт Мери например, разчитат на вината в стил Бордо, други пък са се специализирали в направата на пенливи вина, трети винифицират ароматни бели вина от Ризлинг, Гевюрцтраминер, пино Блан и Мускат. Общовзето Виктория е приютила всички възможни стилове и сортове известни на любителите на вино.

Ню Саут Уелс (NSW)
Тук най-голямо значение за виноиндустрията има Хънтър Вали. Областта е гореща и влажна и най-известна с винифицирането на Семийон, Шардоне и Шираз. Топ производителите тук са : Тирелс, Броукънуд, Еванс, Ротбъри и Линдеман.
В Риверина се правят предимно наливни вина или брандове за вериги супермаркети, но има и производители които залагат на качество като Бортоли например с тяхното десертно „Нобъл Уан“. Други по-значими места в NSWса Мъдгий, където доминират вината от Каберне и Шираз, Ковра и Ориндж пък са известни с Шардонетата си.
Последно бих искал да спомена Тасмания , която освен с Тасманийския си дявол е популярна и във винения свят с прекрасни вина от Пино Ноар, Ризлинг и други по-хладнолюбиви сортове. Много от гроздето отглеждано тук обаче се изкупува от производителите на материка и по този начин се пренебрегва Тасмания като регион за винопроизводство.

Австралия - Винарски региони

( 680 гледания )