Чили

 

Чили - винарски региони

Чили е разположена като тънка полоса с дължина 4200 км, по западната част на Южна Америка. Тук може да видите всички възможни пейзажи и климати, познати на човечеството, започвайки с пустинята Атакама на север и завършвайки с ледените полета на Патагония. За винопроизводствени райони обаче, са естествено определени от климатичните условия, малки части в централната част на държавата, където климатът е по-умерен. В Чили се прави вино от векове. В края на 19 в. обаче, това вино добива популярност и в Европа, където Филоксерата е унищожила по-голямата част от лозовите насаждения на стария свят. Погледите на търговците по онова време биват вперени в Чили, като източник на добри и евтини вина. Истинската слава на държавата обаче идва в края на 90-те години на 20 в. След демократичните промени в държавата, много инвестиции от световно призанти производители, най-вече от САЩ, Испания и Франция. Бумът на Чили на световната сцена с техните плодови, докоснати от дъб Шардонета, сочните, зрели Каберне Совиньони и флагманът на Чили – Карменера, се допълва и от факта, че качествени вина от рода на Австралийските Пенфолдс да речем, пристигат в Европа на почти половината от цената на Австралийските си събратя. Кой не обича хубаво и евтино?

География и климат
Безспорно най-голямо влияние в отглеждането на лозя имат Океана откъм Запад и Андите от Изток. Тези две природни дадености охлаждат въздуха в полосата на винопроизводствените райони и определят влажността им. От Андите се стича достатъчно вода, която се отвежда до Океана с помощта на канали, останали още от древните Инки. Този фактор е наистина жизненоважен, имайки предвид сухите области, въпреки, че температурата в тях е умерена и по-скоро прилича на тази в южните части на Франция. Болшинството от лозовите масиви е разположено в Централната Долина малко по-южно от столицата Сантяго.

Сортове грозде
Най-често спряганият факт относно Чили е този, че Филоксера-та никога не е достигнала до техните земи. Гадинката която е опустошила Европа през 19 в. и Калифорния сравнително наскоро просто никога не е успяла да премине и оцелее през Андите или пък през пустинните пясъчни почви на крайбрежието на Чили. По този начин Чили става уникална в своето винопроизводство, тъй като лозите им не са присаждани или облагородявани по какъвто и да било начин и лозаро-винарските им практики не са променяни от години. Нещо невероятно рядко срещано в съвременния свят.

Като цяло, в Чили се отглеждат почти всички „интернационални“ винени сортове. Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, Гевюрцтраминер и т.н. Стар чилийски, местен сорт е сорта Паис. В Чили има много масиви с насаждения от Паис, но за съжаление сорта все още не е намерил световно признание, въпреки усилията на някои големи производители като Торес например, които наскоро пуснаха пенливо розе от сорта Паис. Един от най-типичните и стойностни сортове за Чили, обаче си остава Карменера. Дълго време той е бил смятан за Мерло, но след няколко ампелографски проучвания става ясно, че това е позабравен сорт от Бордо, Франция, който се чувства изключително добре в Чили. Наистина сорта Карменер е много сходен със сорта Мерло, външно разликата е в листа на лозата, този на Карменера е червен от обратната страна. Вината направени от Карменер са живи и с доста богата палитра аромати.

Виното на Чили
През последните няколко десетилетия в Чили се инвестираха доста средства във винопроизводството. Индустрията се насочи към по-чиста и модерна технология за правене на вино, за разлика от старите методи където са се използвали дървени бъчви от местна разновидност на буковото дърво. Повечето вина на Чили сега се правят в неръждаеми ферментатори, а по-високите класове ферментират в нов френски или американски дъб. Привлечени от възможностите които предлага климата и неразработената винена индустрия, в Чили инвестират доста чужди винени магнати като Робърт Мондави(вече покойният)(Калитера), Ротшилд от Шато Лафит, Бордо, Франция (Лос Васкос), Мигел Торес(Торес). Освен собствени винарни на територията на Чили те работят и като партньори с най-добрите чилийски винарни.

Райони за винопроизводство
Традицията в Чили е производителите да вземат суровината за виното от цялата държава, но в последните години се оформиха няколко контролирани винопроизводствени района. Тези райони са част от системата за качествен контрол на винопроизводството. Районът се отбелязва на етикета на виното.

Аконкагуа
Това е най-северния винопроизводствен район на Чили. Нека думата“северен“ не Ви заблуждава тъй като това е доста горещо и сухо място където се правят най-вече червени вина. Еразурис е винарната която може да посочим като най-значима за района, инвестицията там е от САЩ, а технолог до 2004 е Ед Флахърти от Калифорния, който по-късно прави Флахърти Уайнс заедно с Джен Хувър.
Казабланка
Това е сравнително нов винарски район в Чили, който затвърждава позициите на държавата като винопроизводител от световно ниво. Казабланка е сравнително хладен район с характерните за крайбрежието климатични особености. Основно от там излизат най добрите Шардонета(Кюве Александър например на Каса Лапостол или пък Казабланка Шардоне от Игнасио Рекабарен) и Совиньон Блан на Чили. Пино Ноарът също се чувства добре в региона.

Майпо
Регионът Майпо е разположен малко по на юг от Сантяго и е един от най-старите утвърдени винопроизводствени райони на Чили. Именно тук са Конча и Торо и Санта Рита, едни от най-известните производители. Регионът е най-подходящ за Каберне Совиньон и прекрасен пример за такова е Антигуас Резервас от Кусико Макул.

Рапел
Това е най-големият район за класни вина на Чили. Тук климатичните особености са доста разнообразни и не може да се каже кой от сортовете е най-типичен за Рапел. Една от звездите безспорно е Мерлото, особено произведено от Кармен или Монт Грас. На някои етикети от района е изписано Колчагуа, това е малък подрайон в Рапел със изключително качествени вина. Друг интересен производител е Коно Сур. Този производител пуска на пазара едни от най-добре позиционираните(цена- качество) вина от сортовете Пино Ноар, Гевюрцтраминер и Вионие.

Кюрико и Мауле
Долината Мауле е разделена на две части. На север е Кюрико, а на юг е Мауле. В региона се произвежда доста солидно количество непретенциозни трапезни вина, но има някои микрообласти със специфични почви и по-хладен микроклимат където се правят доста класни вина. В тези региони действат производители като Сан Педро, Мигел Торес, Домейн Ориентал и Монтес.

Био Био
Този голям регион е разположен на юг от долината Мауле. Засега от там съм пробвал само трапези или даже наливни вина, но в последно време в региона има доста инвестиции, което ме навежда на мисълта, че трябва внимателно да се следят идните реколти от региона…очакваме най-доброто да дойде именно от там, имайки предвид по-хладния южен климат.

Чили - винарски региони

( 660 гледания )