Калифорния

 

Винарски региони КалифорнияВинопроизводството в Калифорния не започва и не свършва с Напа Валей, въпреки че повечето от Американските вина у нас са именно от там. Като започнем от Мендочино в северната част над Сан Франциско и минем през Ел Ей и Сан Диего, та чак до Темекюла на юг, на цялата тази територия има разположени лозови масиви от всякакви сортове, от които се правят вина в разнообразни стилове: пенливи, тихи, десертни и подсилени.
В Калифорния се е произвеждало вино още когато първите заселници там засаждат лози от Vitis Vinifera. Целта не е била продажба, разбира се, а по-скоро вино за лична употреба в комуните и мисиите. До 70-те години на миналия век Калифорнийските вина са сравнително непознати за европейските ценители, докато рекламата не си казва думата с гласът на Орсън Уелс: „ Няма да продаваме никакво вино, преди да му е дошло времето!“. Това е реклама за производителя Пол Масон, след която продажбите му се вдигат с една трета и то главно от Европейския потребител.
В днешно време винената индустрия в Калифорния е супер модерна и „образована“. Има гиганти като Кендъл-Джаксън например, както и множество бутикови изби произвеждащи супер качествени вина.

География и климат
Повечето лозови масиви в Калифорния имат своите характерни микроклиматични особености, които дават на вината идващи от тях ясно изявена тероарна индивидуалност. Най-добрите лозя са разположени по Тихоокеанското крайбрежие, където по-хладният климат, мъгливият океански въздух и теченията създават идеални условия за качество. Сентрал Коуст (Central Coast) и Норд Коуст (North Coast) са районите с такива климатични особености. Следва района на Сиера Футхилз (Sierra Foothills), който е по-хладен от Сентрал Валей (Central Valley) и качесвото там също е в премиум класата.

Сортове грозде и класификация
Отглеждането на лозя в Калифорния е лесно. Изключая пустините, навсякъде в щата почвите и климатът са подходящи за целта. Трудното идва когато се помъчиш да извлечеш максимума от даден тероар, т.е. не всеки сорт би разкрил целият си потенциал при условията в които се отглежда. В Калифорния има голямо разнообразие от почви и климатични условия и това не винаги е било в полза на винопроизводителите, тъй като в миналото са се садили лозя за производство на трапезни вина с ниско качество. След като някои винарни започват да обръщат внимание на тероара и подбират внимателно терена и сорта подходящ за него, логичната развръзка идва към средата на седемдесетте години на миналия век, когато по подобие на Френската класификационна система в Калифорния се въвежда разделението AVA (American Viticultural Areas). Казано иначе, въз основа на географското местоположение на масивите се прави териториално разделение на районите в Калифорния. За разлика от Франция, тук няма законова рамка за сортовете позволени за отглеждане в дадения район, нито пък за добива или за формацията на насажденията. По този начин AVA се появява на бутилките с вино и дава информация и гаранция за региона откъдето идва виното, но не и за неговото качество ( точно както е при френските AOC). В случая обаче самите винарни ( въз основа на опита им с различни сортове грозде и тероара) изграждат имиджа на дадена AVA и в наши дни вече се е наложило мнението, че имената на районите са своеобразна гаранция за качество, що се отнася до определени сортове. Например: Рашън Ривър Валей(Russian River Valley) се свързва с отглеждането на Пино Ноар, Алекзандър Валей(Alexander Valley)- Каберне Совиньон, Санта Барбара Каунти (Santa Barbara County)- Сира, Драй Крийк Валей (Dry Creek Valley)- Зинфандел и т.н.
Последният споменат сорт може да се счита като сорта на Калифорния. Зинфанделът си е изградил имидж на чисто Американски сорт, макар да има доказателства, че произходът му е от Далмация, Хърватска ( където сорта се нарича Црленяк Кастелански), а също така има много общо и със Италианското Примитиво, но определено в Калифорния сорта разкрива потенциала си и дава вина във всякакви стилове: от бледи розета ( които американците наричат“ blush”), които са евтини, лесноразбираеми и плодови до мощни тъмночервени и силно танинови червени вина.
Като интересен факт бих желал да спомена и това, че в Калифорния, а и в другите щати където има винопроизводство, много от водещите Европейски винопроизводители също имат свои винарни или някаква форма на сътрудничество. Първи стъпки в тая насока са направили производителите от Шампан, Франция в лицето на Мое и Шандон, Круг, Мъм и т.н., които са забелязали потенциала на САЩ за качествено винопроизводство и основават свои предприятия за пенливи вина. Те повличат крак и за други изявени винари от Бордо и Бургундия, като Мутон-Ротшилд и Петрус (Бордо) и Дроен (Бургундия). Други представители на „стария свят“ в САЩ са Торес (Испания), Деликато Фемили (Италия) и т.н.

Винарски региони Калифорния

( 665 гледания )