Канада

Винарски региони КанадаКанадската винена индустрия със сигурност в последно време отбеляза голям ръст. Много малко хора в България са чували въобще за канадски вина. В главните области за винопроизводство на Канада Онтарио и Британска Колумбия има над 200 винарни и докато повечето от тях са малки бутикови изби, вече се забелязват и гиганти като Mission Hill, Jackson-Triggs и Iniskillin например.

География и климат
Когато говорим за вино в Канада, климатът е най-важният фактор в тази най-екстремна държава производителка, където през зимата температурите падат под -20С.

Малко история
Повечето Канадци ще си признаят, че нацията им до преди няколко години, не била много изтънчена и образована що се отнася до храни и напитки. Консумацията на вина е била почти никаква, а местната индустрия е правела сладки и ли полусладки вина и то не от Vitis Vinefera (Европейската лоза , дала всички класики във винения свят), а от далеч“ по-ръбатата“ Vitis Labrusca и някои хибридни сортове. Иначе казано канадците са си пиели еквивалента на домашните ни вина тип „липа“ и т.н. По-отворените към промени производители започват засаждането на класически винени сортове в края на 70-те, за да настъпи невероятната промяна в Канадския винен свят от 80-те. Създаването на качествения алианс ( Vintners Quality Alliance, VQA) е значителна стъпка в тази насока. Алианса контролира апелациите на Канада и налага строги стандарти относно насаждения, винификация и бутилиране.

Сортове Грозде
В наши дни има само няколко парцела останали засадени с Vitis Labrusca . През последните 20 години главните предизвикателства пред канадците са определяне не само на това кои сортове ще се чувстват като у дома си в тази екстремна климатична лаборатория, но и изследването на почвите, микроклимата и правилната комбинация между всичко това и лозата. Ризлингът е един от сортовете който всички винопрозводители там винифицират в различни стилове от екстремно сухи, през полусухи, късни реколти, сладки, та чак до ледени вина. Друг много популярен сорт е Видал, както и немските Силванер, Шойребе, френските Пино Блан, Пино Гри и Оксероа. Шардонето също се чувства добре в много региони, същото за съжаление не може да се каже за Совиньон Блан и Вионие. Студеният климат в Канада, лютата зима и късият период на зреене силно ограничава производството на червени вина. Логично най-добре се получават по-студенолюбиви сортове като Пино Ноар и Каберне Фран, въпреки, че има производители които се мъчат и с космополити като Каберне Совиньон, Мерло и дори Сира.

Региони
Онтарио
В Онтарио се отглеждат 90% от лозовите насаждения на Канада или иначе казано там е винената машина на държавата. Трите основни района на Онтарио са Ниагарския полуостров, Езерото Онтарио и по-точно южният му бряг и остров Пелии, притежаващ уникални особености на тероара. Има и четвърти, спорен район на северния бряг на езерото Онтарио- Принц Едуард.
Полуостров Ниагара е забележително красива територия отстояща на около час от Торонто и други големи градове. Климатът там е умерен и се управлява от езерото Онтарио. Излъчваната от езерото топлина не позволява на студа да образува слани и измръзвания, като по този начин удължава периода на зреене на гроздата. Все пак случвало се е зимата да си каже тежката дума(както през 2005) и да унищожи цели реколти например.

По известните производители от региона са: Cave Spring Cellars и техните уникални ледени вина, както и всичко от Ризлинг до Каберне Совиньон. Chateau des Charmes основано от Алжиреца Пол Боск, възпитаник на винарското училище в Бон, Франция. Colio Estate произвеждащи в италиански стил Bianco Secco, Rosso and Spumante. Други производители са : Henry of Pelham ,Inniskillin, Jackson-Triggs със завидна скорошна инвестиция, Peninsula Ridge , произвеждащи най-добрия Sauvignon Blancs в Канада, Stratus Wines , Vineland Estate.

Британска Колумбия
Долината Оканаган е перлата в короната на Британска Колумбия. Именно там се правят едни от най-качествените Канадски вина. Долината е разположена на около 150-160 километра по протежение север-юг около езерото Оканаган и има специфичен, мек микроклимат. Това е един от основните фактори земите тук да имат невероятно високи цени и въпреки това нови насаждения и винарни не спират да се появяват непрекъснато. Други райони на БК са о-в Ванкувър и Долината Фрейзър. В най-южната част на Канада, в близост до границата с САЩ, се намира Осойос, с по-малко от 25 см годишни валежи, на практика това е пустинна област с пейзажи типични за Ню Мексико и Аризона, но именно тук се чувстват най-добре сортовете на Бордо, а Мерлото и Каберне Фран-а направо изумяват с качество.

Едни от производителите които трябва да бъдат споменати са : Burrowing Owl , CedarCreek с класни вина повлияни и понаучени от Stag’s Leap и Cape Mentelle , Gray Monk със техните ароматни бели вина. Hillside Estate , отглеждащи Зинфандел и Малбек, благодарение на най-топлия микроклимат в Британска Колумбия. Mission Hill – гиганта на района, Nk’Mip Cellars със своите 370 обединени предприятия на Osoyoos, Osoyoos Larose и мега топ класата от Бордо блендове, частично притежавано шато от Chаteau Gruaud-Larose. Quail’s Gate Estate и тяхната страст – Пино Ноар, Sumac Ridge и др.

Специалитета на Канада-Леденото Вино
Някои биха казали, че да правиш ледено вино или ice wine е нещо като да си играеш с огъня (в случая със леда), тъй като има много по-вече риск отколкото във всеки един друг стил на винификация. Е, именно това прави Канада толкова специална страна във винения свят. Истинската наслада от леденото вино,комбинацията на кристално чисти плодови нюанси, медни нотки, деликатна структура и в същото време супер киселинни баланси и потенциал за отлежаване. Има само една държава от Новия Свят способна да конкурира ледените вина на стара Европа и това е именно Канада.

Винарски региони Канада

( 343 гледания )