Нова Зеландия

 

Нова Зеландия - Винарски региони

Нова Зеландия е разположена в Южното полукълбо на югоизток от Австралия. Територията и е сравнително малка (276 605 кв.км.) и се простира на два острова, северен и южен. От гледна точка на винопроизводство от там идва малко по-малко от четвърт процент от световното производство на вино. Новозеландците правилно са се ориентирали: щом нямаме възможност за големи количества, ще се концентрираме на качеството и наистина това е печелившата тактика. Именно качеството е това което поставя Нова Зеландия на световната винена карта на едно от челните места. Като започнем от Нортландс на север (35° южна ширина) и стигнем до Централно Отаго (45° южна ширина), по цялото протежение на държавата има разположени много световно признати винарни.

География и климат
Нова Зеландия нерядко е слагана под общ знаменател с Австралия, въпреки, че нейните два острова отстоят от Австралия на около 2200 км или иначе казано, приблизително разстоянието от Русе до Хелзинки. Северният остров е известен със своите вулканични планини и топлите си извори. Южният остров е прочут с красотата на Южните Алпи, които се простират по цялото протежение на острова и завършват с дълбоки фиорди. Като цяло климатът на Нова Зеландия е умерен и е дирижиран от заобграждащият я океан, въпреки, че не липсват климатични особености типични за субтропика на север и такива подобни на арктически в най-високите южни части. Лозовите масиви са разположени основно по крайбрежието на държавата и са подвластни, както вече споменах на океана и климатът който той създава. През деня има достатъчно топлина и светлина, а нощите се охлаждат от морския бриз. Повечето райони се радват на дълъг сезон на зреене на гроздето, за разлика от Елзас например.

Сортове грозде
Има един сорт който поставя Нова Зеландия на винената карта на света и това е Совиньон Блан. Вината от този сорт разкриват своите прелести пред света в края на 80-ти и през 90-те. Известният Британски винен критик Оз Кларк възкликва в своя Винен Атлас:“Никое вино не е разтърсвало, очаровало и шокирало света преди по този начин със своите аромати на цариградско грозде, свежо окосена трева, пасионфрут и лайм, както Совиньон Блан от Марлборо!“. Лидерът и основен „виновник за популярността на сорта , безспорно е винарната Клауди Бей (Cloudy Bay), но в наши дни има още много други винарни които постоянно се утвърждават с качествените си вина от района на Марлборо.
Въпреки, че запазената марка на Новозеландския Совиньон Блан е с ясно изразен плодов характер, приятна свежест и висока киселинност, не липсват и такива които експериментират със стиловете като използват дъб при ферментацията или отлежаването на виното, като иконичното „Те Коко“ на Клауди Бей или „Савидж“ на Сейкрет Хилс, или пък сравнително пресният експеримент на Кевин Джъд, Грейуак и неговият Див Совиньон (Greywacke, Wild Sauvignon 2011).
В Нова Зеландия виреят и много други бели винени сортове като Шардоне, Мюлер Тургау, Ризлинг, Гевюрцтраминер, Пино Гри и т.н.
От червените сортове може би най-впечатляващ се оказва Пино Ноар. Ценителите на този труден за отглеждане и винифициране сорт оценяват високо вината от Пино Ноар от Мартинборо, Хоукс Бей и Централно Отаго. Много малко райони, извън Бургундия, Франция могат да се похвалят с качествени вина от сорта и именно Нова Зеландия със своите глинести почви със варовикови насядания, дългият, сух и прохладен период на отглеждане на гроздето може да се гордее със невероятно добри вина от Пино Ноар.
Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран, или иначе казано Бордо дружинката също се чувства добре особено в по-топлите части на Северният остров и по-специално в Хоукс Бей.

Региони
В Нова Зеландия се правят много и различни видове и стилове вина. Има пенливи вина които са в състояние да си съперничат и с най-изтънчените представители от Шампан, има десертни вина на които дори Немските производители могат да завиждат, но като цяло държавата е известна със сухите си, плодови, свежи и живи бели вина.
В последно време в Нова Зеландия( а в много други държави от Нов Свят), започва да се обръща все по голямо внимание на това в кой район и по-специално на какъв тип почви и микроклимат отделните винени сортове дават най-добри резултати. Иначе казано производството става подвластно на „тероара“. Всичко това води до създаването на Райони с Географски Указания, много подобно на Калифорнийската AVA система. Обобщено, районирането в Нова Зеландия е по-скоро по тип на почвите, отколкото по географски признаци или общински структури. Областта „Gimblett Gravels” в Хоукс Бей претендира да е първият район в Новият Свят, който е дефиниран по тероарни признаци.
След като светът призна качествата на Совиньон Блан от Марлборо, сега вниманието вече е обърнато към Пино Гри и Пино Ноар от Централно Отаго и Бордо блендовете, идващи от Хоукс Бей.

Гисбърн
Определено Гисбърн е столицата на Шардонето в Нова Зеландия. За първи път районът е бил засаден с лозя с комерсиална цел през 20-те години на миналия век. Оттогава му се носи славата на производител на масови вина. През 60-те години някои производители на качествени вина виждат потенциал в региона и започват да вземат материал за вината си именно от Гисбърн и това логично води до намаляване на добива за сметка на качеството през 80-те, акт който има и пълната подкрепа от правителството. Други сортове които показват качество в региона са Пино Гри и Гевюрцтраминер.

Хоукс Бей
Този северен район е главно засаден със сортове типични за Бордо. Тук се наблюдава голямо разнообразие на микроклимати и почви, най-добрите от които са каменистите речни тераси и наклонените терени. Освен Каберне Совиньон и Мерло от червените сортове тук се отглеждат и някои бели сортове като Шардоне например. Топ производители като Esk Valley, Sacred Hills, Villa Maria, Ngatarawa и Te Mata вземат гроздето за своите еликсири от Хоукс Бей.

Мартинбороу
Това е най-южната точка на северния остров. Течението Кук дели Мартинбороу от Марлборо. Мартинбороу или Уайрарапа е по-ново обособен винен район от Хоукс Бей и първите отзиви за региона са за Пино Ноара идващ от там. Производители като Ата Ранги и Мартинбороу Винярдс се справят изключително добре с винифицирането на капризния сорт. Територията също така е подходяща и за отглеждане на бели сортове. Др. Нийл МкКалъм от винарната Драй Ривър е постигнал култово ниво за своите Пино Гри, Ризлинг и Гевюрцтраминер. Той произвежда както сухи вина така и сладки, ботритизирали с еднакъв успех. Други производители от региона на които си струва да се обърне внимание са Palliser Estate, Walnut Ridge или Delamere.

Марлборо
Както вече споменах по-горе, регионът е дом на най-известните Новозеландски винарни. Ако сте обръщали внимание на етикет на Клауди Бей, то със сигурност сте видели Мъгливите планини изобразени на него. Именно такъв е пейзажът в Марлборо. Изненадващ е фактът, че регионът не е бил производител на вино до средата на 70-те години на миналия век. За пръв път гигантът във винената индустрия Монтана, засажда лози с комерсиална цел там. Сортовете типични за Марлборо са Совиньон Блан, Ризлинг и Пино Ноар итова се дължи на подходящите тероарни условия, а именно топло лято, дълга и суха есен, глинесто-песъчливи почви осеяни с камъни, които отразяват топлината.

Централно Отаго
Най-южно разположеният голям винарски регион е прекрасно място за отглеждане и винифициране на Пино Гри, Ризлинг и Пино Ноар. Климатът тук е континентален с по-горещи лета и прохладни нощи и доста по-студени зимни дни. Фелтън Роуд е може би най-стойностната винарна в региона, но качеството на Маунт Едуард, Маунт Дификълти или Гибсън Вали също е на супер ниво.
Други региони в Нова Зеландия са Нелсън (може да пробвате Рабит Айлънд, Совиньон Блан), Нортландс, Оукланд, Уайпара и т.н.

Нова Зеландия - Винарски региони

( 684 гледания )