Южна Африка

 

Южна Африка - Винарски РегиониКогато говорим за Южна Африка и винопроизводство ни е трудно да определим към коя категория може да бъде поставена държавата-“нов“ или „стар“ свят. Вино там се произвежда още от XVII в. Първите производители, естествено са европейци…въобще страната е доста интересна и с голям потенциал. Дълго време Южноафриканските вина са непознати на останалия свят заради апартейд системата в държавата. Това прави производството доста самобитно и доста настрани от актуалните методи, вкусове и технологии във винения свят. Южна Африка също е била покосена от Филоксера през 1866 година и след около двадесет годишно възстановяване нещата там отиват по-скоро към количествени измерения, отколкото към качество. Около 70% от добивите на грозде(а тогава не е имало никакви рестрикции за добив от декар) са отивали за дестилати, брендита и подсилени вина. За щастие в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, след смяната на режима, нещата постепенно си идват на мястото и новите технологии, вкусове, ноу-хау и т.н. бързо намират път в тази „неопитомена“ територия. Това от своя страна дава на света познатите ни днес изящни, свежи и вкусни бели вина, добре структурирани и богати червени такива и разбира се уникалните вина от Пинотаж – сортът създаден в Южна Африка, за да радва ценителите на вино по света със забележителни вкусови качества на супер цена.

География и климат
В Южна Африка само най-южните части на държавата са подходящи за отглеждане на лози. Като цяло температурите там са високи, но голямо влияние имат Индийския океан, Атлантика и Антарктида.

Сортове грозде
Южна Африка е предимно производител на бели вина, по-малка част се пада на червените, но има някои сортове които са от особено значение за винопроизводството там.

Шенин Блан е белият сорт който е най-характерен за държавата. Въпреки, че името му се свързва с Лоара, Франция, в Южна Африка е по-известен като Стийн. Обикновено вината от сорта са сухи, свежи, с плодов нос, но в ЮАР се срещат и такива при които има отлежаване в дъб, ботритизирали десертни вина и т.н. Около 50% от производството на бяло вино в държавата е от сорта Стийн.
Коломбар е друг сорт типичен за ЮАР и тук стилово от него се произвеждат леки, сухи и свежи вина.
Совиньон Блан не е толкова добре застъпен по отношение на количество в ЮАР, но за сметка на това качеството е на доста високо ниво, дори и в направата му като пенливо вино.
Мускадел или Александрийски Мускат се свързват с производството на цяла серия от десертни или подсилени вина, обикновено с флорални елементи и загадъчни шоколадови нотки.
Пинотаж е сортът на ЮАР. Кръстоска е между Пино ноар и Сензо(или както още е известен сорта Ермитаж, оттук и пино-таж). От Пинотаж се правят както млади, подобни на Божолето вина, така и отлежали доста сериозни вина с потенциал за стареене и развитие.
Пино Ноар, както и Совиньон Блан-а не е доминиращ сорт в държавата, но за сметка на това всеки опитал сортово вино от Bouchard-Finlayson или Hamilton Russell, например не може да отрече качествата и потенциала на Пино Ноар-а от ЮАР.
Каберне Совиньон, Мурведър и Шираз също се чувстват много добре в ЮАР и допълват палитрата от сортове, вкусове и аромати.

Региони
Интересен е фактът, че в ЮАР около 85% от производството на вино се пада на кооперативите и производителите на трапезни вина. Оттук идва и имиджа на Африканските вина – те се харесват на голяма част от хората, но няма много „лудо влюбени“ в тях ценители на виното. Ако за Европейски, Австралийски, Калифорнийски, Южноамерикански вина колекционерите и запалените фенове биха дали мило и драго да имат бутилка качествено вино, то за ЮАР-ските вина този пламък не е така ярък и страстен. Е, все пак останалите 15% се падат на независими производители, строго ориентирани към качество и финес и именно те правят облика на ЮАР така интересен – вината тама са и в стил „нов свят“- леки, плодови и непретенциозни, и в стил „стар свят“ – сериозно структурирани, с богата палитра, и изключителен потенциал.

Ето и някои популярни региони в държавата:

Стеленбош (Stellenbosch)
Може би най-известен от всички райони, Стеленбош е мястото където се създават най-сериозните червени вина от премиум клас, и по-специално Каберне Совиньон или „Бордо“ блендове. В този голям регион има много и различни видове почви и микроклимати, но като цяло най-голямо влияние има Атлантическия океан. Именно тук е по-голямата част на независимите винопроизводители на качествени вина. Ето и няколко имена, които трябва да се имат предвид, говорейки за Стеленбош: Blaauwklippen, Meerlust, Warwick, Thelema, KanonkopиRustenberg.

Паарл(Paarl)
Този регион е стопанисван почти изцяло от най-големия кооператив в ЮАР- KWV(Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt ). Този кооп съществува още от 1918, произвежда големи количества червени, бели и подсилени вина и е най-големият износител на вино от ЮАР, така че шансовете са много големи, ако наскоро сте си взели бутилка африканско вино да е именно от тях. В региона има и няколко значими независими производители-Феървю, Глен Карло и Недербург например.

Константиа
Намира се в хладните крайбрежни покрайнини на Кейп Таун. Това е най-известният регион в исторически аспект, предимно с десертните си вина които са утешавали Наполеон, бидейки в изгнание. През 1986 година винарското имение Клайн Констанс възражда тази слава със своето „ Вин Де Констанс“. Това е базирано на мускат сладко вино за което се говори почти толкова колкото и за Шато Д’Икем(Chаteau d’Yquem), за нещастие почти не се изнася от Африка.
В района други неща които си струва да се опитат са Совиньон Блан и Каберне Совиньон.

Уокър Бей(Walker Bay) – Този район е много сходен с Бургундия, що се отнася до сортове и стил на производство. От тук именно идват най-добрите южноафрикански Шардонета и Пино Ноар. Районът е крайбрежен и хладен и тези сортове се чувстват доста добре там. Bouchard-FinlaysonиHamilton-Russell са производителите които имат най-големи заслуги в региона. Те използват нов френски дъб и традиционни методи на винификация, за да произведат качествени и запомнящи се вина.

Робъртсън(Robertson)
Този район е по навътре в територията на държавата и съотвено климатът е доста по- горещ, но за сметка на това почвите са богати варовикови, което предполага отглеждане на Шардоне и други бели сортове. Wetshof, Van Loveren and Springfield са някои от имената на винопроизводители от района, чиито вина трябва да опитате.

Франшхоек(Franschhoek)
е малък район югоизточно от Паарл. Климатът е горещ и сух и единствено надморската височина нормализира отчасти нещата. La Motte, Von Ortloff, Bellingham and Boschendal могат да Ви впечатлят с виното си.
Останалите производствени райони като Уорчестър, Олифантс Ривър, Ориндж Ривър и Литл Кароо са твърде горещи и сухи и оттам идва материал главно за дестилати и наливни вина.

Южна Африка - Винарски Региони

 

( 848 гледания )