Испания

Винарски райони в ИспанияИспания не винаги е била прочута със супер качествени вина, напротив славата и е била като за държава произвеждаща наливни трапезни вина без особени качества, тънки и воднисти. Може би единствено областта Риоха прави изключение, след като през 19 в., когато Филоксера-та покосява Франция, става обект на интерес от страна на френските винопроизводители. Търговците от Бордо пренасят в Риоха класическите техники за винопроизводство(типични за Бордо) като премахване на чепките и отлежаването в барел например.
Друго с което Испания е можела да се похвали по него време пред света, безспорно са подсилените вина Шери и по-специално тези от Херез на южното крайбрежие. Винопроизводството в Испания се променя градивно през втората половина на 20-и в. Особено след като страната става член на евросъюза. Тогава влизат много нови инвестиции в доста от позанемарените винарни и винопроизводствени райони. Като добавим и желанието за експерименти, нови идеи и технологии, комбинирано с увереността на Пост-Франко епохата, сега Испания е една от най-впечатляващите „нови“ държави произвеждащи вино в световен мащаб.

Региони
Риоха винаги ще си остане едни гърди напред пред другите региони в Испания. Разположена е в северната част на държавата и през нея минава реката Ебро. Състои се от три подрегиона:Риоха Алта, Риоха Алавеса и Риоха Баха. Алта и Алавеса са в западната част където климатът е мек и умерен. Риоха Баха е на изток. Там температурите са високи и земята по-суха.

Вината от Риоха обикновено се асоциират със сочни, кадифени нотки и лек ванилов аромат, което във повечето случаи се дължи на дългото отлежаване в Американски дъбови бъчви. Най-типичния червен сорт за региона е Темпранийо. Риоха е един от първите региони в Испания където са въведени законови норми по отношение на производство и качество на вината. Думите: Креанза, Резерва и Гран Резерва имат строго определено значение там.
Вината класифицирани като Креанза отлежават минимум две години преди да излязат на пазара, една от които задължително в дъб. Резервите отлежават минимум три години, една от които в дъб, а Гран Резервите са държат в дъб минимум две години и после още три години има съзряване в бутилката, преди да се появят на пазара. Не е задължително всяка година да има произведена Резерва или Гран Резерва – това е въпрос на преценка на производителите и най-вече на благосклонността на природата. В наши дни има известно разделение между производителите и част от тях предпочитат по-малкото зреене в дъб и съответно по-плодовите усещания във виното, докато друга част задължително правят вина само от типа на Резерва и Гран Резерва. Риоха Алта, Маркиз де Муриета, Маркиз де Рискал, Бодегас Монтечийо, CVNE, Бодегас Паласио и др. са някои от най-известните производители на вина в областта.
Най-прогресиращият регион в Испания в последно време, обаче е Рибера Дел Дуеро. Разположен е на югозапад от Риоха. Тук също основен сорт е Темпранийото и отлежаването на вината в Американски дъб не е чуждо на производителите. Най-голямата „клечка“ в района безспорно е Вега Сицилия, чийто вина са толкова скъпи, че са почти недостижими. Обикновено са купажи с различни интернационални сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Малбек и т.н., но отлежават приблизително 10 години, че и отгоре. Друг голям играч на пазара там е Алехандро Фернандес- производителя на „Пескуера“, за разлика от Вега Сицилия тук залагат на 100% Темпаранийо. Тяхното вино „втори етикет“ също не е за подценяване и си струва да се опита(става въпрос за Condado de Haza).

Друг район в Испания за който съм длъжен да спомена е Торо. Намира се в Северозападната част на Испания в провинция Замора и също е регион с много традиции във винопроизводството. Вино там се е правело още в Iв. Преди Христа. Там са запазени и лози от сорта Темпранийо, които не са били поразени от Филоксера и се използват за някои от най-качествените кювета. Сортовете допустими за района са Темпранийо(Тинта де Торо) и Гарнача(Гренаш) от червените и Вердехо и малвазия от белите.
Валдепеняс, Сомонтано, Пенедес, Приорат и т.н са също много значими и класифицирани винарски райони в Испания. От там излизат много вина с подчертан плодов характер направени във съвременен стил и най-важното на доста добри цени.
Трябва да подчертая, че Испания прави своята революция и във производството на бели вина в последните 15-ина години. Преди 1есто срещана ситуация е било да си купиш бутилка оксидирало или тотално негодно за консумация Испанско бяло вино, което е карало света с право да отбягва белите испански вина За щастие техниките за направа на бели вина пренесени от новия свят в държавата казват думата си и в наши дни белите вина от Риоха или Руеда са невероятно елегантни, свежи и впечатляват дори и най-изтънчените вкусове на ценителите на бялото вино. Други региони прочути с бялото си вино в Испания са Галисия и Риас Байшас.

Шери
Шери е може би най-голяма слава на Испания. Подсилено вино (с добавяне на гроздов дестилат), Шери се произвежда в огромно разнообразие от стилове и е трагично неразбран от много консуматори. Името е опорочавано в продължение на много години и се е прилагало за нискокачествени вина от Кипър и Англия, наред с това което всъщност е. Едно от най-тъжните и най-често спрягани грешни концепции в света на виното е, че Шери е не повече от средата средна ръка питие, което събира прах в шкафа, в очакване на посещението на някоя лелка(е поне така е схващано в Обединеното Кралство).
Но всъщност тайната и прелестта на Шери е в неговото блендиране и отлежаване. В бутилката Шери, която Ви предстои да отворите има вино от няколко бъчви и реколти. Това е така наречената система СОЛЕРА. При тази система виното на което му предстои да се бутилира се взема от най-старата бъчва, но се източва само част от нея, после тя се допълва от следващата по възраст течност от друга бъчва, която на свой ред се допълва от по-младата реколта и т.н., по този начин бутилираното вино, всъщност е бленд от различно отлежали вина. Вината Шери се правят във района на Jerez (Херез) намиращ се в югозападна Испания северно от град Кадиз. Допустими са три сорта грозде – Palomino (Паломино), Pedro Ximenes (Педро Хименес) и  Moscatel (Москател). Многото и различни видове Шери включват:
Fino (Фино) – в групата Фино вината са с блед цвят, сухи и леки. Стилове спадащи към тази група са: Manzanilla (Манцания), Manzanilla Pasada (Манцания Пасада), Fino (Фино), Fino Amontilado (Фино Амонтиладо).

Palo Cortado (Пало Кортадо) – Вината от този рядък стил Шери комбинират характеристиките на другите две групи – притежават чистота на ароматите като Амонтиладо (от групата на Фино) и плътността на Олоросо от другата група.

Oloroso (Олоросо) – кафеникаво-ръждив цвят, висока плътност и добър отлежаващ потенциал са някои от характеристиките на вината от тази група. Стиловете включени тук са: Oloroso (Олоросо), Cream (Крийм), Pale Cream (Пейл Крийм), Brown Sherry (Браун Шери).

Винарски райони в Испания

( 1 121 гледания )