Италия

 

Винарски региони в ИталияИталия е една от държавите със най-голяма история и традиции във винения свят. Освен безспорно положителните страни от този факт, има и някои отрицателни ефекти, които по-скоро объркват и спъват развитието на съвременното винопроизводство. Години наред италианските законови норми във винопроизводството играят роля на „ усмирителна риза“ за напредъка и разнообразието на стилове и вина. Някои от бисерите на италианската винена сцена са принудени да носят класификацията „ трапезно вино“ (vino da tavola) , същата като тази на заливащите напоследък нашия пазар 5 литрови дамаджани с винена водица. Всичко това е породено от факта, че костюмарите решаващи правилата във винения свят забраняват използването на сортове и технологии в класификациите от DOC или Denominazione di Origine Controllata (еквивалента на нашето Контролирано наименование за произход). Е, за щастие през 1992 година навлизат някои нови промени в законите и тези недостатъци биват изгладени, аномалиите поправени и Италия отново се появи на световната винена сцена във цялото си великолепие. Най-значимата от промените е навлизането на изцяло новата класификация IGT(Indicazione Geografica Tipica) – концепция подобна на френската Vin de Pays. На практика тази класификация позволява правенето на качествени вина в DOC и по-високата DOCG класификации от сортове които не са включени в позволените за отглеждане на територията на класификацията или с други думи всяко едно вино покриващо всеки път определени стандарти за качество може да бъде квалифицирано като IGT, когато е направено от нетипични за региона сортове.

Класификации и система за контрол на вината на Италия
На върха на пирамидата за контрол на качеството от 1992 година стои класификацията Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Тя се присъжда на на най-престижните вина от даден регион. Това предполага контрол на добива, ограничения в разрешените за отглеждане сортове и т.н. Дори някои изключително качествени вина от дадена изба могат да имат тази класификация самостоятелно, без региона да е с присъдена такава. Една стъпка по-долу е DOC (Denominazione di Origine Controllata )нивото. Това са вина които поддържат постоянно добри стандарти. На същите може да им бъде присъдена DOCG категория, ако за определен период от време поддържат високи стандарти отговарящи на определени изисквания. Сравнително новата IGT категория набира все по-голяма популярност сред производителите, макар и все към нея да се подхожда с малко недоверие и да не се използва целият и потенциал, но така е с повечето нови неща в държави с вековни традиции. Най-ниското ниво е заемано от Vino da Tavola или трапезни вина. Виното от тази класификация е произведено с минимум контрол( почти без).


За да обобщим всичко казано дотук, Италия е идеалното място за отглеждане на лозя. Неслучайно традициите датират още от времето на Римската Империя. Климатът и почвите са разнообразни и това дава възможности за много и различни сортове и стилове винопроизводство. Всичко това е подсилено от факта, че Италия се намира в идеалната за отглеждане на лозя географска ширина, а земните форми и многото водни басейни завършват идилията на лозарите и винарите.

Региони и сортове грозде
В северозападния край на Италия се намира районът на Пиемонт – дом на едни от най-стойностните вина на страната. Червените вина от този район са тези които носят славата му. Сортовете от които се правят тези вина са Барбера и Небиоло. Обикновено тези вина разкриват своите качества след значително отлежаване преди излизането им на пазара. Бароло и Барбареско са типичен пример за такова вино (100% Небиоло). Други сортове типични за региона са Долчето,Весполина, Бонарда, Кроатина, Ербулаче, Григнолино, Малвазия Негра, Пелаверга, Тиморазо. От белите сортове най-популярни в района са Кортезе и Москато, а районите на Асти и Гави са местата с най-големи традиции и слава във винифицирането им.

Друг голям винопроизводствен район е този на Венето . Основните сортове там са: Гарганега (Garganega), Требиано (Trebbiano), Просеко (Prosecco), Пино Бианко (Pinot Bianco) и Шардоне (Chardonnay), а лидерите сред червените са Корвина (Corvina), Рондинела (Rondinella), Молинара (Molinara), Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon), Мерло(Merlot) и Каберне Фран (Cabernet Franc). Венето е прочут с вината произвеждани в подрайоните Соаве, винифициращ главно бели сортове като Гарганега ,Требиано,Пино Бианко и Шардоне, Валполичела с различните си по стил червени вина – обикновената Валполичела, Валполичела Класико, Валполичела Рипасо, Валполичела Амароне и Речиото дела Валполичела и не на последно място подрайонът Бардолино с червени купажи подобни на тези от Валполичела, но малко по-леки и не толкова сериозни като тях.
В североизточната част на Италия се намира регионът Трентино-Алто Адидже. Сортовете, които се отглеждат в района са както типичните за Италия така и някои типични за Германия сортове :Шардоне, Пино Гриджио, Мюлер-Тургау, Пино Блан, Ризлинг , Силванер, Совиньон Блан и Гевюрцтраминер от белите, а като представители на червените може да споменем Каберне Совиньон, Мерло, Пино Неро (Пино Ноар) и местните Лагрейн, Шиава и Ламбруско.
Районът на Фрюли в по-голямата си част е планински. Той също се намира в североизточната част на Италия. Най-хубавите вина в региона се правят от Пино Гриджо и Пино Ноар. Други популярни и допустими сортове са : Малвазия, Пино Бианко, Шардоне и Совиньон Блан, а при червените това са Пино Неро (Пино Ноар), Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран. Над две трети от общата продукция от този район са бели вина и районът се слави с високият процент, който DOC вината заемат от общото цяло.
Тоскана се намира в сърцето на Италия. Главният град на областта е Флоренция. Тук е родината на вината Кианти и Вин Санто. Основният сорт грозде тук е Санджовезе. Други типични за региона сортове са Канайоло, Колорино, Малвазия Нера, Мамоло. Белите сортове на Тоскана включват Малвазия, Требиано, Верментино и Вернача. Тук е моментът да споменем, че въпреки класификационната система на Италия, непозволяваща отглеждането на други сортове, освен изброените по-горе, все пак районът е един от производителите на супер качествени вина от Каберне Совиньон, Каберне Фран, Шардоне, Мерло, Пино Ноар, Совиньон Блан и Сира. Именно това са вината с името Super Tuscans или Супер Тоскански. Такива са : Сасикая, Орнелая, Гуадо ал Тасо, Тинянело, Солая и Луче.
Сицилия
Сицилия е третия по големина производител на вино в Италия след Венето и Емилия-Романя. Най-известна е предимно с производството на подсиленото вино Марсала, за чиято направа се използват сортовете Катарато, Грило, Дамаскино и Изнолиа.
В наши дни производителите използват нови технологии и експериментират с други по-непопулярни местни сортове, което дава своето отражение върху популярността на Сицилия днес. Най-използван е сорта Неро Д‘Авола, кръстен на малък град в близост до Сиракуза, а най-добрите вина от сорта са от Ното. Други значими сортове са Нерело Маскалезе, използван за направата на Etna Rosso DOC, Фрапато- един от сортовете участващи в състава на Cerasuolo di Vittoria DOCG, Москато Ди Пантелерия (известно още като Зибибо) от който се правят различни Pantelleria вина, Малвазия Ди Липари и Катарато –най-вече за направата на Alcamo DOC. Освен тези местни сортове в Сицилия се правят и добри вина от Мерло, Сира и Шардоне.

Винарски региони в Италия

( 1 632 гледания )