Португалия

Португалия - винарски региониГоворейки за Португалско вино, безспорно веднага се сещаме за подсилени вина, в частност Порт и Мадейра.
Не бива обаче да пренебрегваме останалата част от интересната и постоянно развиващата се винена сцена на Португалия.

География и климат

Разположена като тясна ивица на западната част на Иберийския полуостров, в Португалия главният фактор влияещ на отглеждането на лозята е Атлантическият океан. По крайбрежието на цялата държава, изключая дълбоките южни провинции, климатът е влажен и хладен. Гроздето отглеждано тук е подложено на относително трудни за узряване условия. Това предполага производството на вина като Вино Верде – леки, свежи и с висока киселинност. По навътре в Португалия климатът е доста по-топъл, а дните по-слънчеви. Валежите са значително по-малко и лозята са доста по-защитени от атмосферните несгоди. Североизточните части на държавата са заети от най-значимите винопроизводствени райони, където се отглеждат не само сортове за направата на Порт, но и за редица невероятно стойностни червени вина. Подобно на северното поречие на Рона във Франция, в горната си част долината на Дуро е белязана от стръмни склонове. Тази особеност на релефа предполага терасиране на терена и засаждане на лозите след това. Почвите са предимно шистови и гранит. Температурата също има своите екстремни амплитуди. Влияние оказват и планините на Сера де Маро, правейки летните месеци на суша доста продължителни. Южните части на Португалия са твърде горещи и сухи за отглеждане на лозя. На остров Мадейра условията са доста по-приемливи. Това е породено от планинско-хълмистият им пейзаж и влиянието на океана.

Сортове грозде
Най-хубавото в Португалия е ,че има много голямо разнообразие от местни португалски винени сортове грозде и територията и не се отстъпва на доминиращите интернационални разновидности.
Един от най-важните сортове обаче е Турига Насионал. Основната съставка на вината тип порт( въпреки, че тези вина се правят от около 18 различни сорта). Други значими червени сортове са Перикита и Бага.
От белите винени сортове най-популярен е Албариньо, сорта от който се прави Вино Верде, друг такъв свеж сорт е Фернро Пирез. Буал, Серсиал, Малвазия, Вердельо и т.н. са другите значими сортове в Португалия и най-вече на о-в Мадейра.

Велики португалски вина
Векове наред Португалия е била държава с мощна флотилия и ориентация към морето и завоюване на нови територии по море. С цел запазване на виното през дългите морски круизове, португалците подсилват вината си със винен дестилат. Това поставя началото на традиция от която днес произлизат едни от най-великите вина в световен мащаб. Гроздето за направата на Порт се отглежда по стръмни хълмове по горното течени е на реката Дуро в близост до Испанската граница. Традиционно реколтата е била прибирана и после транспортирана по реката до град Опорто с лодки, наричани Барки. Опорто и до ден днешен е мястото където отлежават вината тип Порт, а също така търговски и административен център свързан с износа и производството на такива. Всички известни винарни произвеждащи Порт имат представителство в Опорто и повечето от тях са английска собственост. Това е свързано с търговско съглашение от XVIII в., по-известно като Метуенски договор.

Стилове порт
Винтидж Порт-някои изключително добри реколти носят това наименование, което е символ за супер качество. Не всяка година винарните могат да излъчат вина с етикета Винтидж. Обикновено такива реколти отлежават 2 години в дъб преди бутилирането им, а след това поне още 15 години са нужни,за да покажат изключителните си качества. Някои дори имат нужда от доста по-дълго време на отлежаване. Тези вина са доста скъпи и с право носят името „аристократи“ на Портовете.
Сингъл Кинта Винтидж Порт. Следващата стъпка на стълбицата е Сингъл Кинта Винтидж Порт. Това са вина от гидина на добра реколта, но обикновено нямат необходимото качество, за да бъдат декларирани като Винтидж. Гроздето за тях е от един масив, докато за Винтидж портовете е най-доброто от най-добрите масиви.
Лейт Ботълд Винтидж.(LBV). Реално, това не са Винтидж портове, а най често бленд от различни години. След това отлежаването е от порядъка на 10 години в дъб. Това им дава подобни на Винтидж портовете характеристики. Е,не всички успяват да ги придобият, но някои се получават особено добре.
Руби Порт. Сладко вино с плътно тяло, което най-вероятно е отлежало в дъб за кратко време. Нерядко са доста остри , като усещане.
Тауни Порт. Основната разлика между Тауни и Руби е времето което виното прекарва, съзрявайки в дъб. Най-върховите Тауни портове могат да са толкова богати на вкусове и толкова изтънчени, че лесно могат да бъдат сбъркани с някои Винтидж класифицирани вина. На тях изрично е упоменато „10 годишно“, „20 годишно“ и т.н. Евтините Тауни портове са обикновено бленд от Руби и Бял порт и в повечето случаи не струват.
Бял порт. Обикновено се пият като аперитив. популярни са главно във Франция и Португалия.

Мадейра
Вината Мадейра идват от остров със същото име. Разликата в технологията за направата им от тази с обикновените портове е, че Мадейра вината се загряват и това придава характерният им карамелов оттенък .Стилово варират от сладки до напълно сухи. Много от тях са в ниския ценови клас и са направени от сорта Тинта Негра Моле. Най-добрите, обаче са направени от някои от по-горе посочените сортове и обикновено това е посочено на етикета. Нивата на качество на Мадейра са : Резерва(Reserve)Специална Резерва(Special Reserve), Изключителна Резерва(Exceptional Reserve). Съответно отлежаването е 5,10 и 15 години. Винтидж Мадейра, подобно на порт, се прави само в изключителни години.

Трапезни вина
Със сигурност португалските вина не трябва да бъдат подценявани, а редовно следени, тъй като ценово са позиционирани доста добре, а качеството е все по-добро и по-добро. В Алентежо и Рибатежо в югоизточните части на Португалия се правят ароматни вина. Някои са доста сериозни бариково отлежали примери за качество. Заслужава си да се опитат и белите и червените.
Баирада е място където се правят червени вина с малинови и боровинкови аромати.Обикновено са силно танинови.
Дро също е район със все повече добри примери за вино.
Дуро също произвежда вина, макар че за света е известен само с Порт.
Вино Верде е име и на вино и на региона откъдето идва това вино. Произвеждат се и бели и червени Вино Верде, въпреки че бялото е доста по-известно. „Верде“ означава зелено, което не произлиза от цвета на виното, а от това ,че е младо и предназначено за незабавна консумация и неподходящо за отлежаване. Тези вина може да са с висока киселинност, но обикновено са леко газирани, лимонени и много апетитни.
В заключение искам да кажа, че Португалия е една от държавите силно повлияла винения свят и в частност Нов Свят. Държави като САЩ Австралия, ЮАР и т.н. също правят свои подсилени вина по подобие на Португалия.

Португалия - винарски региони

( 1 297 гледания )