Реколта 2013 в Шампан може да повтори успеха на невероятната 96-та

Шампан-Франция-ВиноКачествените показатели на реколтата от грозде в Шампан тази година са почти идентични с тези от легендарната 96-та година. Това заяви Лоран Фресне от изба Хенриот на един от мастър класовете на тема Blanc-de-Blanc. Думите му бяха потвърдени и от CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne), организацията която стриктно контролира призванието да носиш името „Шампанско“. Лабораторните анализи на реколта 2013 ,според тях по нищо не се различават от тези на реколта 1996.

Въпреки трудният старт на годината (тази година природата наказа много от най-именитите френски винопроизводствени региони), надеждата за неповторима реколта са големи. След анализите публикувани от CIVC на 5-ти септември производителите от Шампан си поеха с радост глътка свеж въздух. Остава да видим и последните резултати от 9-ти септември и тогава ще сме сигурни напълно в качеството на реколтата (това ще даде и старт на гроздобера).

Данните сочат още, че най-добре са се развили насажденията от Пино Ноар, докато Шардонето е било по-засегнато от валежите през пролетта и реколтата няма да е толкова богата (нещо като миналата година – допълва г-н Фресне).

Напомням, че реколта 1996 в Шампан е една от най-добрите през последните 20 години. Тя се отличава с изключителен баланс между киселинност, захари и алкохолно съдържание. Пино Ноарът от същата реколта, подобно на тазгодишната, бе най-добре развилият се сорт, въпреки, че и трите сорта (Шардоне, Пино Мюние и Пино Ноар) показаха изключителни качества. Все пак последна дума ще имаме ние потребителите…аз лично тръпна в очакване на реколта 2013.

Шампан-Франция-Вино

( 199 гледания )