Асиртико

 

АсиртикоАсиртико е много издръжлив бял винен сорт грозде и неговата родина е Гърция. Чепките обикновено са големи, а зърната са със прозрачна златно-жълта люспа и сочна пулпа. Най-често насаждения от Асиртико се срещат на волканично-пепелявите почви на архипелага Санторини, но и в по-северните части на Гърция сорта се чувства доста добре, тъй като това е един от най-приспособимите бели сортове грозде от който се правят различни стилове вино. На Санторини от Асиртико (често в бленд с Атири и Айдани) се прави сладко вино от рода на Винсанто. Сортът е много податлив на оксидация и тази негова особеност се използва умело от гръцките майстор-винари, които контролирайки процеса на оксидация създават тъмни кехлибарени вина с преобладаващи тонове на смокиня, шоколад и кафе. Сухите вина от Асиртико се характеризират със златно-жълт цвят и ясно изразени нотки на круша, ябълка, цитусов цвят както в ароматите така и на вкус.

Най-старите насаждения на Санторини са на около 70 години. Асиртико не е бил поразен от Филоксера по време на епидемията, факт който може би се дължи на волканичните почви и пясъка на островите. Комбинацията от старостта на лозите и високата киселинност на сорта (Асиртико не губи киселинността си дори и да е много добре узрял) създават предпоставки за дълго отлежаване на вината от Асиртико.

Сортът често участва във блендове със Совиньон Блан, Семийон и Малагузия. Също така Асиртико може да се срещне и като част от купажа за Рецина, но тази практика постепенно е на път да отпадне, тъй като Гръцките винари все по-вече започват да винифицират Асиртико като сортово вино.

( 629 гледания )