Айрин

 

Айрин е бял винен сорт грозде, който е доста издържлив на засушавания и основно насажденията от него са в централните части на Испания. Всъщност това е сорта заемащ най-голяма площ, като насаждения в световен мащаб (760 000 акра). Неслучайно в Ла Манча и Валдепеня могат да се открият най-големите масиви от сорта, тъй като сухите и горещи климатични условия в комбинация с неплодородни почви не дават голям избор за сортово разнообразие. Айрин дава високи добиви и факта, че сорта не изисква големи грижи обяснява неговата масовост. Разбира се всичко това е за сметка на качеството на виното. Сорта се използва най-вече за нуждите на Испанската бренди индустрия както и за производството на масови високоалкохолни вина за местна консумация.

В някои райони на Испания се допуска блендирането му със Сенсибел (местна разновидност на Темпранийо) и резултатът е по-леки червени вина. Напоследък обаче някои винарни обръщат по-голямо внимание на качеството на виното от Айрин и го винифицират, за да получат лесноразбираеми, свежи и сухи бели вина, наподобяващи вината от новия свят.

Айрин - бели сортове

На Канарските острови сортът е познат с името BURRA BLANCA (което ще рече бяло магаре) и главно се използва в блендирането на бели, сухи вина от Малвазия (Malvasia), Бревал (Breval) и Паломино (Palomino).
Айрин е един от основните сортове в бленда на Виньос Де Мадрид (Vinos de Madrid DO).

( 123 гледания )