Торонтес

 

torrontesТоронтес е бял винен сорт грозде и неговото име неслучайно се свързва с Аржентина, тъй като там сортът се отглежда в най-големи количества. Вината от сорта обикновено са свежи, ароматни, с добра киселинност, меко и плътно тяло, основните аромати са праскова, кайсия както и ясно изразени цветисти нотки. Торонтес произхожда от сортовете Мускат Де Алексанрия (Muscat De Alexandria) и Мишън (Mission). В Аржентина се срещат три разновидности на сорта: Торонтес Риохано (Torrontés Riojano) е най-разпространеният от трите, а също така и най-ароматен и с най-добра киселинност. Торонтес Санхуанино (Torrontés Sanjuanino) се нарежда в средният спектър, а най-слабо разпространеният и с най-неутрални аромати е Торонтес Мендочино (Torrontés Mendocino).

Торонтес е сорт който добре понася климатичните несгоди. В Аржентина дори на 1700 метра надморска височина също могат да се намерят насаждения от него. Особено добре сортът се развива в областта Салта в северозападна Аржентина, където условията са ужасни за почти всички други сортове(високо надморско равнище, суша, ветровито и студено). Лозата дава добър добив и чисто сортовата винификация на Торонтес представлява почти 20% от производството на бели вина в Аржентина.

Освен в Аржентина Торонтес се чувства добре и в западната част на Южна Америка в Чили. Там, обаче по-голямата част от добива се използва за направата на Писко (pisco) – Чилийски дестилат подобен на нашата ракия. В Испания и на Канарските острови също има малка част насаждения от Торонтес.

Торонтес

( 141 гледания )