Верментино

 

ВерментиноВерментино е къснозреещ бял винен сорт грозде, произхождащ от Италия. Гроздовете са в пирамидална формация, а зърната имат кехлибарен цвят. Листата на лозата са тъмнозелени и пентагонални. Типични региони за Верментино са Сардиня, Лигуриа (там сортът е известен като Пигато). В Корсика и Пиемонт също има насаждения(използваният синоним е Фаворита) от Верментино, а напоследък най-прогресивно сортът се отглежда в Лангедок и Росийон, Южна Франция. Масивите почти винаги са с лице към морето и по този начин се използва отразената от водата светлина.

Най-известното сортово вино от Верментино е може би Верментино Ди Галура Супериоре, произвеждано в района на Олбия-Темпийо в Северна Сардиня. Исторически източници показват, че сортът се отглежда по тези места от 14- ти век под името Арателау.

Вината от Верментино обикновено са леки и ароматни със свежа киселинност и лимонени нотки. Единствено в Северна Тоскана, Болгери винифицират сорта като по-комплексно и плътно вино с флорални аромати и нерядко тези вина имат много сходство с сортови вина от Вионие. И двата стила за винификация на Верментино не са подходящи за отлежаване и най-добре е вината да се пият още млади.

Освен като сухо вино, сортът се винифицира (макар и рядко) и като полусладко или сладко десертно вино.

Най-популярни синоними на Верментиното са : Роле, Роло, Пигато, Фаворита, Малвазия де Корса.

Най-популярен купаж: Гренаш Блан – Верментино.

Верментино

( 443 гледания )