Вино от дъното на океана

miraЕдин от най-важните процеси във винопроизводството е отлежаването на виното. Замисляли ли сте се как биха се отразили на любимата напитка морските дълбини и солената вода? Технологът Густаво Гонзалес от Калифорнийската винарна Мира направи успешен експеримент за отлежаване на вино на дъното на океана. В началото на 2013 в пристанище Чарлстън бяха потопени 48 бутилки Каберне Совиньон от реколта 2009, в специално направени за целта кутии. Всъщност това е първият успешен опит в САЩ за отлежаване на вино в океана. Целта на експеримента е да се проследи изменението на вино от една и съща реколта, съответно при отлежаването му на сушата и под вода. Основните фактори които влияят на виното по време на отлежаването са температура, влажност, налягане, светлина или липсата на такава, кислорода и движението.

„Правенето на вино е изкуство и една много сложна наука. Няколко са факторите които имат значение за направата на добро вино. По принцип отлежаването на крайния продукт е контролиран процес, гарантиращ максимално добри резултати. С експеримента който проведохме искахме да проверим как непредвидени елементи (като подводни течения, приливи-отливи, температура и т.н.) влияят върху вкуса на виното ни.“ – казва Гонзалес.

мира
След като бутилките бяха извадени от пристанището на 21-ви май, група експерти проведоха паралелни дегустации на различно отлежалите вина и определиха „океаснкото“ вино като „необикновено“ и „невероятно“. Това е първата стъпка на успешния експеримент. Следващата фаза е да се потопят двойно по-вече бутилки, които да отлежат двойно по-дълго. Това е планирано за тази година в началото на есента. В момента все още текат лабораторни изследвания върху „океанското“ вино и от винарната съобщават, че този начин на отлежаване има голям потенциал за развитие и внедряване във винопроизводството. Колкото до бутилките от първия етап на експеримента, те вече са продадени във винения клуб на винарна Мира, като цифрите които се споменаха бяха за не по-малко от 1000 долара за бутилка. Наздраве!

( 99 гледания )